Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

25 Μαρτίου 2015

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

KS_21_eyaggelismos_titlos

Έξι μήνες μετά την αναγγελία του Γαβριήλ στον Ζαχαρία στάλθηκε πάλι από τον Θεό ο Αρχάγγελος σε μια πόλη της Γαλιλαίας, στη Ναζαρέτ, όπου ζούσε μια πολύ  ενάρετη και αγνή κοπέλα, η Μαρία, που ήταν αρραβωνιασμένη με τον Ιωσήφ, ο οποίος καταγόταν από τη γενιά του βασιλιά Δαβίδ.

2_Evagelismos«Χαῖρε, Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετά σοῦ. Εὐλογημένη σύ ἐν γυναιξίν», είπε ο αρχάγγελος στη Μαρία κι εκείνη ταράχθηκε κι αναρωτιόταν τι να σημαίνει αυτός ο χαιρετισμός. «Μη φοβάσαι, Μαρία, συνέχισε ο άγγελος, ο Θεός σ’ έκρινε άξια για μεγάλη ευλογία. Θα γεννήσεις γιο και θα του δώσεις το όνομα Ιησούς. Αυτός θα είναι πολύ μεγάλος και θα ονομαστεί Υιός Υψίστου και η βασιλεία του θα είναι αιώνια».

«Πώς θα συμβούν αυτά, αφού δεν έχω άντρα;», απόρησε η κοπέλα.

«Πνεύμα Άγιο θα σε επισκεφθεί και η δύναμη του Θεού θα σε σκεπάσει και θα σε προστατέψει. Κι αυτός που θα γεννήσεις θα είναι άγιος και αναμάρτητος. Κι αν θέλεις να βεβαιωθείς, πήγαινε να βρεις τη συγγενή σου, την Ελισάβετ. Κι αυτή ενώ ήταν στείρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης. Τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον Θεό».

Ταπεινά η Μαρία αποκρίθηκε: « Ἰδού ἡ δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά τό ρῆμα Σου». Ο Αρχάγγελος έφυγε από κοντά της. Από εκείνη την ώρα η Μαριάμ, η Παναγία μας, κυοφορούσε τον Χριστό, τον Υιό του Θεού, που έγινε άνθρωπος για τη σωτηρία μας.

footer eap