Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ακολουθίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία (ΙΙ)

28 Μαρτίου 2015

Ακολουθίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία (ΙΙ)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Εκκλησία μας είναι μια μεγάλη αγκαλιά, μια στοργική μάνα για όλους τους χριστιανούς. Νοιάζεται για τις ανάγκες μας και είναι κοντά μας – αν κι εμείς το θέλουμε – σ’ όλες τις περιστάσεις της ζωής μας. Γι’ αυτό υπάρχουν ακολουθίες που συνοδεύουν και ευλογούν διάφορα γεγονότα της ζωής μας. Τέσσερις από αυτές είδαμε σε προηγούμενη δημοσίευση. Κάποιες άλλες είναι:

litaniaΛιτανείες για την ανομβρία ή σεισμούς ή λοιμικές ασθένειες ή εχθρικές επιδρομές.

 

 

 

 

mnimosinoΝεκρώσιμες και επιμνημόσυνες ακολουθίες (κηδείες, μνημόσυνα, τρισάγια)

 

 

 

 

doxologiaΔοξολογίες στις εθνικές επετείους

Ευχές για τη γέννηση ενός παιδιού

Ευχές για ασθενείς και ψυχορραγούντες (ετοιμοθάνατους)

Ευχές σε κτήματα και κτήνη

 

artoklasiaΑρτοκλασίες που συνηθίσαμε να τις τελούμε στις ονομαστικές μας εορτές. Στην αρτοκλασία προσφέρουμε πέντε άρτους, κρασί, λάδι και λίγο σιτάρι. Ο ιερέας ευλογεί τα δώρα που προσφέρουμε και με ωραίες ευχές παρακαλεί το Θεό να μη μας στερήσει τα αναγκαία για τη ζωή μας υλικά αγαθά, αλλά να μας χαρίσει και τη θεϊκή Του ευλογία. Ψάλλουμε τον πολύ ωραίο ύμνο “Πλούσιοι ἐπτώχευσαν καί ἐπείνασαν, οἱ δέ ἐκζητοῦντες τόν Κύριον οὐκ ἐλαττωθήσονται παντός ἀγαθοῦ” – Πολλοί πλούσιοι έχασαν τον πλούτο τους και επείνασαν, όσοι όμως με ελπίδα αναζητούν τον Κύριο δεν θα στερηθούν κανένα αγαθό.

Η συμμετοχή μας σε τέτοιες ακολουθίες, δηλαδή κοινές προσευχές, μας παρηγορεί και μας στηρίζει. Μας βοηθά να αισθανόμαστε ότι είμαστε μέλη ενός ισχυρού συνόλου, παιδιά ενός σπλαχνικού και παντοδύναμου Πατέρα που μας νοιάζεται και μας φροντίζει. Δεν κερδίζει ο Θεός ή η Παναγία ή οι Άγιοί μας κάτι από τη δική μας λατρευτική ζωή. Εμείς κερδίζουμε. Εμείς δεχόμαστε τη Χάρη και τη δύναμη του Θεού, ζωογονούμαστε, ανακαινιζόμαστε και πορευόμαστε σ’ αυτήν τη ζωή, με τις δυσκολίες και τα προβλήματά της, δυνατοί, με την ελπίδα και τα μάτια μας στραμμένα στην αιώνια ζωή και τη θεϊκή δόξα.

footer eap