Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Δημόσια ρολόγια στην Ελλάδα 15ος – 20ος αιώνας

5 Μαΐου 2015

Δημόσια ρολόγια στην Ελλάδα 15ος – 20ος αιώνας

Ο χρόνος και ο τρόπος προσδιορισμού του είναι το θέμα της έκθεση με τίτλο: “Δημόσια Ρολόγια στην Ελλάδα 15ος – 20ος αιώνας”. Πρόκειται για την παρουσίαση μέρους των αποτελεσμάτων του προγράμματος ΚΡΗΠΙΣ – ΕΛΙΣΤΟΚΑΙΝΟ του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και ‘Ερευνας του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης.

roloia1

Γενή Τζαμί Θεσσαλονίκης

Οι επιμελητές Ανδρέας Λυμπεράτος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Δημήτρης Χαριτάτος Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, με στοιχεία που συνέλεξαν από όλον τον ελλαδικό χώρο, παρουσιάζουν πτυχές του φαινομένου της δημόσιας ωροδοσίας.

roloia3

Καθολική εκκλησία Θεσσαλονίκης

Ο δημόσιος χρόνος και ο σαφής, κοινός προσδιορισμός του είναι φαινόμενο των τελευταίων αιώνων και είχε σημαντικές επιπτώσεις στον κοινωνικό και οικονομικό βίο. Τα δημόσια ρολόγια, και κυρίως οι πύργοι ρολογιών, υπήρξαν επί αιώνες η κοινή χρονική αναφορά που βαθμονόμησε τις ανθρώπινες δραστηριότητες και, ως συνέπεια, μετέβαλε την αντίληψη για τη ροή των γεγονότων και τη διάρθρωση της καθημερινότητας.

roloia7

Πύργος Ρολογιού Ραψάνης Ολύμπου

Η έκθεση παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Ίδρυμα Μεσογειακών Σπουδών και, με τη χρήση φωτογραφιών δημόσιων ρολογιών και μηχανισμών τους, παρουσιάζει ιστορικά, τεχνολογικά, κοινωνικά και χωροτακτικά ζητήματα σχετιζόμενα με τον δημόσιο χρόνο στην Ελλάδα.