«Heaven and Earth»

Ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που πέρασαν τις πύλες της περίφημης έκθεσης «Heaven and Earth. Art of Byzantium from Greek Collections», στους τρεις σταθμούς της στις ΗΠΑ.

. 1

Η έκθεση φιλοξενήθηκε:

Στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον (17 Οκτωβρίου 2013 – 2 Μαρτίου 2014)·

Στο Μουσείο J. Paul Getty (Getty Villa) στο Λος Άντζελες (8 Απριλίου – 25 Αυγούστου 2014)·

Στο Art Institute of Chicago (26 Σεπτεμβρίου 2014 – 10 Μαΐου 2015)[1].

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση, η οποία ολοκληρώνεται την Κυριακή 10 Μαΐου, στο Art Institute of Chicago, διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το Μουσείο Μπενάκη.

 . 5

Και στους τρεις σταθμούς της περιοδείας της, η έκθεση έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό, ενώ είχε επίσης πολύ θετικές κριτικές από τον αμερικανικό Τύπο. Στην Ουάσιγκτον ο αριθμός των επισκεπτών υπολογίζεται σε 192.000, στο Λος Άντζελες ξεπέρασε τους 100.000, ενώ στο Art Institute of Chicago την έκθεση υπολογίζεται ότι θα έχουν επισκεφθεί έως την Κυριακή περισσότεροι από 250.000 επισκέπτες (236.000 καταγεγραμμένοι επισκέπτες έως τις 8 Απριλίου 2015).

 symposium

Ιδιαίτερα θετική αντιμετώπιση από το κοινό αλλά και από τους ειδικούς επιστήμονες, συνάντησε και ο δίτομος πλούσια εικονογραφημένος κατάλογος της έκθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις παρουσιάσεις της, η έκθεση πλαισιώθηκε από εκδηλώσεις επιστημονικού χαρακτήρα, διαλέξεις και συμπόσια, καθώς και ξεναγήσεις. Στις 2 Μαΐου, λίγο πριν από τη λήξη της έκθεσης στο Art Institute of Chicago, το μουσείο αυτό διοργάνωσε με επιτυχία στους χώρους του συμπόσιο με τίτλο «A Final Look at Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections», στο οποίο μετείχαν έγκριτοι Έλληνες και Αμερικανοί επιστήμονες.

 

Κατερίνα Χουζούρη

 

[1] http://www.artic.edu/exhibition/heaven-and-earth-art-byzantium-greek-collections