Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Προσωπικά δεδομένα: κίνδυνος από Wi-Fi access points

6 Ιουνίου 2015

Προσωπικά δεδομένα: κίνδυνος από Wi-Fi access points

Modern communication technology illustration with mobile phone and high tech background

Τα Wi-Fi access points μπορούν να προδώσουν την τοποθεσία σας. Πολλές εφαρμογές Android συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τα Wi-Fi access points, τα οποία όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπιστεί το που βρίσκεται κάποιος σε ποσοστό 90%. Οι επιπτώσεις στην ιδιωτικότητα από τα σημεία προσβασης των Wi-Fi, συχνά παραβλέπονται, όμως σύμφωνα με μελέτη των Πανεπιστημίων της Κοπεγχάγης και της Δανίας σε συνεγρασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης παρουσιάζουν κινδύνους στην περίπτωση που οι πληροφορίες πέσουν σε “λάθος” χέρια.

Οι πληροφορίες των ασύρματων δικτύων δεν θεωρούνται δεδομένα τοποθεσίας και κάποιες εφαρμογές Android όπως για παράδειγμα το Candy Crush Saga, το Pandora και το Angry Birds τις συλλέγουν συστηματικά.

«Έτσι καθιστάται δυνατή σε τρίτους η συλλογή δεδομένων κινητικότητας υψηλής  ανάλυσης μέσω ραντάρ, κάτι που παρακάμπτει την πολιτική και το μοντέλο της ιδιωτικής ζωής που προασπίζει το περιβάλλον των Android.» γράφει ο Sune Lehmann, αναπληρωτής καθηγητής του DTU Informatics του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας σε κάποιο blog post του.

Προσθέτει επίσης πως η μελέτη δεν υπονοεί πως εφαρμογές όπως αυτές που προαναφέρθηκαν συλλέγουν πληροφορίες από τα ασύρματα δίκτυα για λόγους εντοπισμού της τοποθεσίας, αλλά πως θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να συμβεί.

Τα δεδομένα τοποθεσίας, θεωρούνται πολύτιμα για διαφημιστικούς σκοπούς, καθώς δίνεται η δυνατότητα παρουσίασης διαφημίσεων σχετικών με τον τόπο διαμονής του εκάστοτε χρήστη.  Παρόλα αυτά αυτού του είδους η παρακολούθηση ανησυχεί τους χρήστες.

Οι εφαρμογές Android έχουν συνήθως μια σειρά απο δικαιώματα που πρέπει να αποδεχθεί κάποιος όταν τις εγκαθιστά στη συσκευή του, όμως η άδεια για το Wi-Fi scanning διαφέρει απ’ αυτή που ζητά δεδομένα τοποθεσίας, η παραχώρηση της άδειας γενικά δεν θεωρείται επικίνδυνη σύμφωνα με την μελέτη.

Σημειώνεται επίσης πως η Apple παρουσίασε στο iOS 8 μια νέα μέθοδο για να δυσκολέψει την συλλογή στοιχείων για τις συσκευές από τα σημεία πρόσβασης ασύρματων δικτύων. Ο Lehmann ωστόσο έγραψε πως η μέθοδος της Apple δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Πηγή: SecNews.gr