Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Μια ωραία πεταλούδα

13 Ιουνίου 2015

Μια ωραία πεταλούδα

Για τους μικρότερους φίλους μας

Το καλοκαίρι μπαίνει σιγά-σιγά και σ΄ όλη τη διάρκειά του θα βλέπουμε τα πιο εντυπωσιακά από τα έντομα, τις πεταλούδες. Βέβαια, αν ζούμε σε πόλη αυτό θα είναι πιο σπάνιο απ΄ όσο στην εξοχή. Στην Ελλάδα πιο συνηθισμένες είναι οι λευκές πεταλούδες, που τις βλέπουμε σ΄ όλη την ύπαιθρο. Σε ορισμένα μέρη όμως υπάρχουν πληθυσμοί και άλλων χρωμάτων.

butterflise_600_mesa

Οι πεταλούδες που βλέπουμε την ημέρα είναι διαφορετικές από αυτές που πετάνε τη νύχτα, τις νυχτοπεταλούδες. Αν παρατηρήσουμε μια πεταλούδα της ημέρας, καθισμένη πάνω σ΄ ένα άνθος, θα δούμε ότι έχει τα δυο ζευγάρια των φτερών της ενωμένα όρθια πάνω από το σώμα της. Αντίθετα, η νυχτοπεταλούδες μένουν ακίνητες, με τα φτερά τους ανοιγμένα δεξιά κι αριστερά από το σώμα τους.

butterfly1_mesaΥπάρχουν πεταλούδες πολλών μεγεθών. Η ζωή όλων όμως έχει ξεκινήσει από ένα αυγό, λίγο μεγαλύτερο από ένα κεφάλι καρφίτσας. Από αυτό βγαίνει μια μικρή κάμπια, που μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Όταν μεγαλώσει αρκετά βρίσκει ένα κατάλληλο μέρος και κλείνεται σε ένα κουκούλι· έχει γίνει χρυσαλλίδα. Μετά από κάποιες μέρες το κουκούλι αυτό θα σκιστεί και θα ξεπροβάλλει μια πεταλούδα, έτοιμη να πετάξει.

petaloudes_MesaΟι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πεταλούδες ήταν οι ψυχές των νεκρών και γι΄ αυτόν τον λόγο τις ονόμαζαν ακριβώς έτσι: “ψυχἐς”.

Αφού έχεις μάθει αρκετά για τις πεταλούδες, μπορείς να δεις και κάποιες εικόνες τους παίζοντας το παρακάτω  παιχνίδι μνήμης. Πρέπει να βρεις, όσο πιο γρήγορα μπορείς και με τις λιγότερες προσπάθειες τα οχτώ ζευγάρια από ίδιες εικόνες από πεταλούδες, που κρύβονται πίσω από τις κάρτες. Κάνε κλικ πάνω τους. Αν βρεις το ζευγάρι, οι δύο κάρτες θα μείνουν ανοιχτές.