Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Απόστολος Πέτρος και Κορνήλιος

29 Ιουνίου 2015

Απόστολος Πέτρος και Κορνήλιος

Petros_kornilios_titlos

Στην Καισάρεια ζούσε ένας Ρωμαίος εκατόνταρχος που λεγόταν Κορνήλιος. Αυτός ήταν πολύ ευσεβής και είχε προσχωρήσει με την οικογένειά του στην ιουδαϊκή κοινότητα. Έκανε πολλές ελεημοσύνες και προσευχόταν συνεχώς στο Θεό. Μια μέρα είδε σε όραμα έναν άγγελο του Θεού να μπαίνει στο σπίτι του, να τον πλησιάζει και να του λέει: «Κορνήλιε, οι προσευχές και οι ελεημοσύνες σου έφτασαν στο Θεό κι Εκείνος δεν  σε ξεχνάει. Στείλε τώρα στην Ιόππη ανθρώπους σου να καλέσουν εδώ κάποιον Σίμωνα, που λέγεται Πέτρος, και φιλοξενείται στο σπίτι του Σίμωνα του βυρσοδέψη, που έχει το σπίτι του στη θάλασσα». Ο Κορνήλιος έκανε όπως του υπέδειξε ο άγγελος.

Ap_Petros_mesaΣτο μεταξύ ο Πέτρος που βρισκόταν στην Ιόππη, ενώ ετοιμαζόταν να φάει, βρέθηκε σε έκσταση και είδε το εξής όραμα: Άνοιξε ο ουρανός κι ένα πράγμα σαν μεγάλο σεντόνι με δεμένες τις τέσσερις άκρες κατέβαινε στη γη. Μέσα σ’ αυτό υπήρχαν όλα τα τετράποδα της γης, τα θηρία, τα ερπετά και τα πουλιά του ουρανού. Μια φωνή του είπε: «Σήκω, Πέτρε, σφάξε και φάε». «Ποτέ, Κύριε», είπε ο Πέτρος, «ποτέ δεν έφαγα κάτι ακάθαρτο ή απαγορευμένο». Για δεύτερη φορά ακούγεται η φωνή: «Αυτά που ο Θεός καθάρισε, εσύ μην τα θεωρείς ακάθαρτα». Αυτό έγινε τρεις φορές κι ύστερα αυτό που έβλεπε εξαφανίστηκε στον ουρανό. Κι ενώ ο Πέτρος απορούσε τι σήμαινε αυτό το όραμα, εμφανίστηκαν μπροστά του οι απεσταλμένοι του Κορνήλιου, που του μετέφεραν την παράκληση του κυρίου τους να τον επισκεφθεί στην Καισάρεια. Ο Πέτρος τους φιλοξένησε γιατί ήταν ήδη βράδυ και την επομένη το πρωί τους ακολούθησε στην Καισάρεια. Ο Κορνήλιος τους περίμενε κι είχε μαζέψει όλη την 6_Korniliosοικογένειά του και τους φίλους του. Όταν είδε τον Πέτρο να μπαίνει, έπεσε στα γόνατα να τον προϋπαντήσει. Ο Πέτρος τον σήκωσε λέγοντας: «Σήκω πάνω. Κι εγώ είμαι άνθρωπος. Ξέρετε ότι ο Νόμος μας δεν μου επιτρέπει να συναναστρέφομαι μη Ιουδαίους και να μπαίνω στα σπίτια τους. Αλλά ο Θεός με όραμα μου φανέρωσε ότι δεν πρέπει να θεωρώ κανέναν ακάθαρτο».

Ο Πέτρος μίλησε με θέρμη στον Κορνήλιο για τον Χριστό, για την αγιασμένη ζωή Του, για το κήρυγμά Του, για τον σταυρικό Του θάνατο, για την Ανάστασή Του της οποίας ήταν μάρτυρες αυτός και οι άλλοι Απόστολοι. Ενώ μιλούσε ο Πέτρος, κατέβηκε το Άγιο Πνεύμα και φώτισε όλους όσοι άκουγαν το κήρυγμα. Όλοι έμειναν κατάπληκτοι και βεβαιώθηκαν ότι ο Θεός έδινε τις δωρεές του και στους εθνικούς. Στη συνέχεια βαπτίστηκε ο Κορνήλιος και όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι του. Ήταν οι πρώτοι εθνικοί που έγιναν χριστιανοί.

Το κήρυγμα των Αποστόλων πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε στη Φοινίκη, την Κύπρο και την Αντιόχεια. Μάλιστα πρώτοι οι πιστοί της Αντιόχειας ονομάστηκαν χριστιανοί.

footer eap