Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Η πανίσχυρη κατασκοπευτική μηχανή XKEYSCORE

23 Ιουλίου 2015

Η πανίσχυρη κατασκοπευτική μηχανή XKEYSCORE

vavousis_19_05_UPΤον Αύγουστο του 2013, ο Edward Snowden αποκάλυψε την ύπαρξη ενός εργαλείου που ονομάζεται DNI Presenter το οποίο επιτρέπει στην  Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας της Αμερικής (ΝSA) να διαβάζει το περιεχόμενο των αποθηκευμένων emails και δίνει τη δυνατότητα στους intelligence analysts να συλλέγουν σχεδόν οτιδήποτε κάνει ένας χρήστης στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα XKeyscore.

Όπως αναφέρει το διαδικτυακό περιοδικό “The Intercept”, εκτός από το να ανιχνεύει την κίνηση στο web από τα καλώδια οπτικών ινών παγκοσμίως, το σύστημα είναι ικανό να συγκεντρώνει δεδομένα από router, emails, συνομιλίες skype, αναζητήσεις χρηστών στο internet, αρχεία, πιστοποιητικά, καθώς και να κρατά δεδομένα από 700.000 αρχεία ήχου, fax και video κάθε μέρα.

“Οι server του συστήματος XKeyscore συγκεντρώνουν όλα αυτά τα δεδομένα έως και για πέντε ημέρες, και αποθηκεύουν τα metadata της κίνησης (traffic) έως και για 45 ημέρες», αναφέρει το Intercept.

Τα νέα της ημέρας είναι ότι σύμφωνα με τον Edward Snowden το XKeyscοre τρέχει στο Red Hat Enterprise Linux. Ο δημοφιλής δημοσιογράφος Glenn Greenwald, που υποστηρίζει τον Snowden στην αποκάλυψη των αρχείων της NSA, περιέγραψε το XKEYSCORE με την ακόλουθη δήλωση:

“…είναι ένα κομμάτι του Linux software το οποίο υπάρχει τυπικά στους servers της Red Hat” έγραψε ο Greenwald. “Χρησιμοποιεί τον Apache Web Server και αποθηκεύει αρχεία σε βάσεις δεδομένων MySQL. Τα συστήματα αρχείων ανά cluster, ελέγχονται από το NFS file system και το autofs service, ενώ η υπηρεσία cron scheduling service διαχειρίζεται τις προγραμματισμένες διαδικασίες.”

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών διατηρούσε και συνεχίζει ακόμη να διατηρεί open source projects, όπως για παράδειγμα το Xen Project, που αναφέρθηκε πρόσφατα από το The Register.

Eαν αναλογιστούμε την τεράστια δύναμη του XKeyscοre και τις δυνατότητες επέκτασής του, αυτή η αποκάλυψη παρέχει μια πολύ σημαντική πληροφορία για το Linux: To μάθημα που παίρνουμε είναι ότι θα έφτανε ένας Linux, ένας Apache server και ένα MySQL DBMS για να ελέγξουν τον κόσμο!

Πηγή: SecNews.gr