Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Θ.Λειτουργία – Ειρηνικά και Αντίφωνα

30 Ιουλίου 2015

Θ.Λειτουργία – Ειρηνικά και Αντίφωνα

titlos_genikos_3_mesa copy

titlos_titlos_eirinika copy

Ο ιερέας κρατά το Ευαγγέλιο και μ’ αυτό σταυρώνει την Αγία Τράπεζα λέγοντας δυνατά: “Εὐλογημένη ἡ βασιλεία τοῦ Πατρός καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ Ἁγίου Πνεύματος νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων” – Να είναι ευλογημένη η βασιλεία του Θεού – που είναι ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα – τώρα και πάντοτε και σ’ όλους τους αιώνες. Ο ψάλτης που εκπροσωπεί όλο το εκκλησίασμα απαντά “Ἀμήν” – Μακάρι, κι εμείς αυτό ευχόμαστε και παρακαλούμε.

1aΜετά ο ιερέας ή ο διάκονος, αν υπάρχει, αρχίζει να λέει τα Ειρηνικά. Μας προτρέπει να προσευχηθούμε στο Θεό με τη φράση “Ἐν εἰρήνῃ τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν” – Με ειρηνική καρδιά ας παρακαλέσουμε τον Κύριο , υποβάλλοντάς του δεήσεις που αφορούν τη σωτηρία αλλά και την καθημερινή ζωή μας. Παρακαλούμε τον Θεό να μας δώσει υγεία, ειρήνη, επιτυχία σε ό,τι καλό κάνουμε, καρποφορία στη γη και καιρό ευνοϊκό, να μας φυλάξει από κάθε θλίψη και κίνδυνο, να προστατέψει όσους ταξιδεύουν. Σε όλες τις δεήσεις του ιερέα ο ψάλτης κι εμείς συμπληρώνουμε “Κύριε ἐλέησον”. Αυτή η πολύ σύντομη προσευχή περιλαμβάνει τα πάντα. Αποκαλούμε τον Θεό Κύριό μας. Αυτός μας δημιούργησε και μας εξουσιάζει. Του ζητούμε να μας ελεήσει, δηλαδή να μας συμπονέσει, να μας συγχωρέσει, να μας δώσει όλη Του την αγάπη κι όλη Του την ευσπλαχνία.

titlos_titlos_antifona copy

Μετά τα Ειρηνικά ψάλλονται τα Αντίφωνα. Είναι στίχοι από τους Ψαλμούς, που συνοδεύονται από ένα εφύμνιο.

Στο πρώτο αντίφωνο το εφύμνιο είναι: “Ταῖς πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, Σῶτερ, σῶσον ἡμᾶς” – Ζητάμε από το Σωτήρα Χριστό να μας σώσει με τις πρεσβείες, δηλαδή τη μεσολάβηση και προσευχή της Θεοτόκου, που είναι η μητέρα Του αλλά και η μητέρα όλων των ανθρώπων και πάντα δέεται για μας.

Στο δεύτερο αντίφωνο το εφύμνιο είναι: “Σῶσον ἡμᾶς, Υἱέ Θεοῦ, ὁ ἀναστάς ἐκ νεκρῶν, ψάλλοντάς Σοι· Ἀλληλούια” – Σώσε μας, Υιέ του Θεού, εσύ που αναστήθηκες από τους νεκρούς, εμάς που σου ψάλλουμε Αλληλούια.

Ακολουθεί ο ύμνος που είναι μια ομολογία της πίστης μας στον Τριαδικό Θεό, κάτι σαν σύντομο “Πιστεύω”: “Ὁ Μονογενής Υἱός καί Λόγος τοῦ Θεοῦ… ” .

Στο τρίτο αντίφωνο εφύμνιο είναι το αναστάσιμο απολυτίκιο της Κυριακής ή το απολυτίκιο της εορτής.

Θεολογική βοήθεια και καθοδήγηση: (+) π. Κωνσταντίνος Παπαγιάννης
Φωτογραφίες: Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών Θεσσαλονίκης

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις, αλλά και ν΄ ακούσεις, τα Ειρηνικά και τα Αντίφωνα

3_Eirinika

Άκουσε τα Ειρηνικά

%Enarxi_eirinika%

3_Antifona
Άκουσε τα Αντίφωνα

%_Antifona%

footer eap