Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

O συστηματικός ερυθηματώδης λύκος «προτιμάει» τις γυναίκες

3 Αυγούστου 2015

O συστηματικός ερυθηματώδης λύκος «προτιμάει» τις γυναίκες

nosokomeio-gynaikaΣυστηματικός ερυθηματώδης λύκος ονομάζεται η ασθένεια που, όπως όλα δείχνουν, «έχει προτίμηση» στο γυναικείο φύλο καθώς εννέα στους δέκα ασθενείς είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, 5.000 συμπολίτες μας πάσχουν από τη νόσο, η οποία εκδηλώνεται σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων «χτυπά» τις ηλικίες μεταξύ των 15 και 40 ετών.

Η πρώτη διάγνωση της πάθησης χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, ενώ πήρε το όνομα «λύκος» γιατί οι δερματικές αλλοιώσεις που προκαλεί μοιάζουν με δάγκωμα λύκου, ενώ πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση.

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι ποικίλα, με κυριότερα πόνους στους μυς, αίσθημα κούρασης, δυσκαμψία, πόνο ή πρήξιμο στις αρθρώσεις των χεριών και ποδιών και δερματικά εξανθήματα.

Παράλληλα μπορεί να υπάρξει αυξημένη τριχόπτωση, χαμηλή πυρετική κίνηση και χαμηλός αιματοκρίτης.

Επιστήμονες της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος επισημαίνουν πως «η έγκαιρη πρόληψη αλλά και η αντιμετώπιση της νόσου από τον ειδικό γιατρό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο».

Παρ’ όλο που ο λύκος μπορεί να είναι σοβαρή ασθένεια, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της έχει βελτιώσει κατά πολύ την πρόγνωση αυτών των ασθενών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα στους περισσότερους να ζουν μια φυσιολογική ζωή, αναφέρει η ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ.

 

Συντάκτης:
efsyn.gr
Πηγή:  efsyn.gr