Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Τζιτζίκια: Πόσο καλά γνωρίζετε τους τραγουδιστές του καλοκαιριού; (video)

10 Αυγούστου 2015

Τζιτζίκια: Πόσο καλά γνωρίζετε τους τραγουδιστές του καλοκαιριού; (video)

cicadaΤο τιτίβισμα των τζιτζικιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ελληνικό καλοκαίρι.  Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί τα αποκαλούν και ως τραγουδιστές του καλοκαιριού αφού μάς συντροφεύουν με τον χαρακτηριστικό τους ήχο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Tα είδη του είναι πολλά, εμείς όμως γνωρίζουμε εδώ περισσότερο ένα, τον τζίτζικα τον πληβείο. Το μήκος του φτάνει μέχρι 3 εκατοστόμετρα. Το σώμα του είναι πεπλατυσμένο, το κεφάλι του κοντό και πλατύ, έχει πέντε μάτια, δύο μεγάλα, κανονικά και τρία μικρότερα, βοηθητικά. Τα φτερά του είναι φτιαγμένα από λεπτή διαφανή μεμβράνη και τα πόδια του λεπτά και μακριά. Το χρώμα του σε γενικές γραμμές είναι μαύρο. Όμως διακρίνουμε σ” αυτόν και διάφορες αποχρώσεις κίτρινου και καφέ.

Eπιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τζιτζίκι, για την ειδική ηχητική συσκευή που υπάρχει στην κοιλιακή κοιλότητά τουμέσω της οποίας δημιουργείται αυτό το ιδιόμορφο τερέτισμα, που όλοι μας ακούμε τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Η συσκευή αποτελείται από δύο κοιλότητες που χωρίζονται από μια λεπτή μεμβράνη τεντωμένη. Κάθε φορά που δονείται η μεμβράνη αυτή, παράγεται ο ήχος.051613cicada_dngnk

Η μυθολογική καταγωγή των τζιτζικιών

Με το τζιτζίκι είναι συνδεδεμένος και ο μύθος του Τιθωνού. Ο Τιθωνός ήταν θνητός που είχε γίνει αθάνατος από τους θεούς μετά από παράκληση της Ηούς, η οποία όμως ξέχασε να ζητήσει να παραμείνει και νέος. Όταν λοιπόν ο Τιθωνός έφθασε σε έσχατο γήρας, η Ηώς, που ως θεά ήταν και αθάνατη και πάντα νέα, δεν μπορούσε πια να τον βλέπει. Τότε οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον μεταμόρφωσαν σε ένα ζαρωμένο έντομο που μιλά ακατάπαυστα, το τζιτζίκι.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε τον άγνωστο σε πολλούς κύκλο ζωής των τζιτζικιών

Πηγή: infokids.gr