Το αηδόνι

aidoni_mesaΤα σχολεία αρχίζουν σε λίγες μέρες. Οι περισσότεροι/ες από σας θα πάτε στο ίδιο σχολείο που πηγαίνατε και την προηγούμενη σχολική χρονιά. Κάποιοι, λιγότεροι, θ΄ αλλάξουν σχολείο και θα γνωριστούν με άλλα παιδιά, αποκτώντας καινούριους συμμαθητές.

Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, θα βρείτε ξανά τις παρέες σας, θα καθίσετε στο ίδιο θρανίο με τον καλύτερο/η φίλο/η σας – εκτός αν δημιουργείτε αταξία κι ο/η δάκαλος/α σας σας αλλάξουν θέση. Υπάρχει περίπτωση όμως να έχει έρθει και κάποιο καινούριο παιδί στην τάξη σας, από άλλο σχολείο. Πώς θα το υποδεχτείτε; Θα το πλησιάσετε και θα του δείξετε την αγάπη σας, προσπαθώντας να το κάνετε να αισθανθεί άνετα και θα το εντάξετε στην παρέα σας; Όταν το πλησιάσετε, σκεφθείτε πώς θα αισθανόσασταν εσείς σ΄ έναν καινούριο χώρο με ανθρώπους που τους βλέπετε για πρώτη φορά. Μέσα σε πολύ λίγες μέρες θα γνωριστείτε πολύ καλά.

Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, μη στενοχωριέστε που ίσως θα αισθανθείτε δύσκολα τις πρώτες μέρες. Προσπαθείτε να δείτε ό,τι καλό υπάρχει στην τάξη. Αν υπάρξουν παιδιά-συμμαθητές σας τα οποία με τη συμπεριφορά τους σας δημιουργούν άσχημα συναισθήματα, δεν πρέπει να διστάσετε: απευθυνθείτε αμέσως και με ψυχραιμία στους γονείς σας και στον/στη δάσκαλο/α σας. Δείξτε στους συμμαθητές σας ό,τι τάλαντο κρύβετε μέσα σας και μοιραστείτε το μαζί τους.

Όλη η σχολική χρονιά θα περάσει για όλους πολύ όμορφα, αν έχει ο καθένας στον νου του τον χρυσό κανόνα: Να κάνεις στους άλλους ό,τι θέλεις να κάνουν αυτοί σε σένα.

Μια πολύ ωραία δεκάλεπτη ταινία θα σου δώσει να καταλάβεις καλύτερα πως ο καθένας μας κρύβει κάτι ξεχωριστό μέσα του. Δημιουργήθηκε από τους μαθητές της Στ΄ τάξης του 32ου Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας το 2012 και δίνει μηνύματα που πρέπει να γίνουν βιώματα.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=5J9SZAyxZ4A?rel=0&showinfo=0]