Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Κεντήματα από την Πόλη

4 Νοεμβρίου 2015

Κεντήματα από την Πόλη

Την υψηλού επιπέδου κεντητική τέχνη της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολης του 19υ αιώνα έρχεται να αναδείξει η έκθεση χρυσοκέντητων αμφίων με τίτλο «Κεντήματα από την Πόλη», που παρουσιάζεται από τις 3 Νοεμβρίου και ως το τέλος του έτους (31 Δεκεμβρίου) στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

bizantino1

Πηγη: http://www.byzantinemuseum.gr/

Με αφορμή το Πέτασμα Ωραίας Πύλης της Κοκόνας του Ρολογά, καθώς αναφέρει η επιγραφή πάνω στο κέντημα, ανασύρονται από τις αποθήκες του Μουσείου πέντε ακόμα άμφια που έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία να μας διηγηθούν, προκαλώντας τον επισκέπτη σε ένα οδοιπορικό κομψότητας συνυφασμένης με τις αρχές της εκκλησιαστικής λειτουργικής παράδοσης.

bizantino3

Νήματα και βελονιές, μαργαριτάρια, πούλιες και τιρτίρ εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη, αποκαλύπτοντας μιας υψηλής ποιότητας τέχνη με άψογη τεχνική εκτέλεση.

bizantino2

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις στις 18 και 25 Νοεμβρίου και στις 9 και 16 Δεκεμβρίου, στις 12:00 και θα δοθεί διάλεξη. Η έκθεση εντάσσεται στο θεσμό που  καθιέρωσε πρώτο το Βυζαντινό Μουσείο με τίτλο: «Το έκθεμα του μήνα».

Βασίλειος Χάδος