Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ματθαίος ο τελώνης

16 Νοεμβρίου 2015

Ματθαίος ο τελώνης

Πολύ προβλημάτιζε τους συγχρόνους του Ιησού ο τρόπος που πλησίαζε τους αμαρτωλούς. Όλοι οι επίσημοι Ιουδαίοι, οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι, τους περιφρονούσαν και δεν ήθελαν να έχουν μαζί τους καμιά σχέση. Αντίθετα, ο Κύριος τους πλησίαζε με αγάπη και τους βοηθούσε να καταλάβουν την πλάνη και τα σφάλματά τους και να μετανιώσουν ειλικρινά. Ας δούμε πώς κέρδισε με την αγάπη του δύο τελώνες.

15_MathaiosΟι τελώνες ήταν οι φοροεισπράκτορες των Ρωμαίων. Εκτός όμως από τους νόμιμους φόρους τους οποίους απέδιδαν στο ρωμαϊκό δημόσιο, εισέπρατταν πολύ μεγαλύτερους, για να καρπώνονται οι ίδιοι τη διαφορά και να πλουτίζουν. Ήταν δηλαδή κλέφτες. Ο κόσμος τους μισούσε.

Μια μέρα ο Ιησούς, καθώς περπατούσε, είδε να κάθεται στο τελωνείο ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Ματθαίο. Ήταν τελώνης και ο Κύριος του είπε: «Ακολούθησέ με». Κι αυτός τον ακολούθησε. Ο Ματθαίος ετοίμασε στο σπίτι του τραπέζι και κάλεσε τον Ιησού και τους άλλους μαθητές. Ήταν καλεσμένοι και πολλοί τελώνες και αμαρτωλοί. Όταν το είδαν αυτό οι Φαρισαίοι, κατηγόρησαν τον Ιησού ότι συναναστρέφεται με αμαρτωλούς και τελώνες. Αλλά εκείνος τους απάντησε ότι δεν έχουν ανάγκη από γιατρό οι υγιείς αλλά οι άρρωστοι κι ότι ήρθε στον κόσμο για να καλέσει σε μετάνοια τους αμαρτωλούς, όχι τους δίκαιους. Πρέπει όλοι να μάθουν ότι ο Θεός ζητά από τους ανθρώπους αγάπη και όχι υποκριτικές και ψεύτικες θυσίες. Αυτός, ο τελώνης Ματθαίος έγινε μαθητής του Κυρίου και ο πρώτος Ευαγγελιστής. Τη μνήμη του γιορτάζουμε στις 16 Νοεμβρίου.

footer eap