Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ναός Κομνήνειας τέχνης στην Πισιδία της Μικρασίας

1 Φεβρουαρίου 2016

Ναός Κομνήνειας τέχνης στην Πισιδία της Μικρασίας

Πριν λίγες μέρες ανακαλύφθηκε από Τούρκους αρχαιολόγους ο ναός των «Έξι Θυρών» όπως την αποκάλεσαν. Ο ναός βρίσκεται μέσα σε βράχια στην περιοχή του Burdur, το ελληνικό Πολυδώριον, στην νοτιοδυτική Μικρά Ασία.

komninia1

Ο Τούρκος καθηγητής αρχαιολογίας, Mehmet Akif Ersoy, υπεύθυνος των ερευνών της περιοχής είναι έκπληκτος από την αποκάλυψη αυτή, από τις τοιχογραφίες που ανευρέθηκαν και τις οποίες χαρακτήρισε ανυπολόγιστης αρχαιολογικής αλλά και θρησκευτικής αξίας.

Ο ναός υπολογίζεται ότι είναι του ενδεκάτου ή του δωδεκάτου αιώνος και είναι ένα θαυμαστό δείγμα κρυμμένης και μάλλον μοναστικής ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην βυζαντινή περιοχή της μικρασιατικής Πισιδίας. Το δυσάρεστο είναι ότι μεγάλο μέρος των τοιχογραφιών της έχουν συληθεί σε παλαιότερες εποχές, αλλά και αυτά που διασώθηκαν δείχνουν την μεγάλη και περίτεχνη θρησκευτική της αξία.

komninia3

Οι τοιχογραφίες που ανευρέθηκαν είναι της Κομνήνειας περιόδου (11ος-12ος αιώνας) απεικονίζουν την Παναγία οδεύουσα προς την Ιερουσαλήμ συνοδευόμενη από «Έξι Ιερείς». Επίσης έχουν βρεθεί απεικονίσεις του Χριστολογικού κύκλου, καθώς και παραστάσεις αγγέλων στην κομνήνεια τεχνοτροπία της εποχής. Εντυπωσιακή είναι η παράσταση της Γέννησης του Χριστούμια, όπου ο Χριστός βρέφος περιβάλλεται από κατσίκια και αλλά ζώα στην γενέθλιο φάτνη του.