Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η τακτική χρήση πιπίλας μια από τις αιτίες της ωτίτιδας

5 Φεβρουαρίου 2016

Η τακτική χρήση πιπίλας μια από τις αιτίες της ωτίτιδας

Baby-with-pacifierΤην περίοδο αυτή βρίσκεται στα φόρτε της. Μιλάμε για τη μέση οξεία μέση ωτίτιδα, της οποίας τα συμπτώματα έχουν ως εξής:
Τα μεγάλα παιδιά συνήθως παρουσιάζουν:
• Πόνο στο αυτί
• Αίσθημα ότι είναι γεμάτο με νερό
• Απώλεια ακοής
• Ίσως πυρετό

Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν:
• Ανησυχία
• Δυσκολία στη σίτιση
• Δυσκολία στον ύπνο
• Απώλεια ακοής
• Πυρετό

Οι παιδίατροι πάντως επισημαίνουν ότι η μέση ωτίτιδα είναι φλεγμονή του αυτιού που θέλει προσοχή, και θεραπευτική αγωγή από ιατρό. Χτυπάει ενήλικες αλλά και παιδιά, ιδίως αυτά της προσχολικής ηλικίας.

Οι «μέσες ωτίτιδες» προσβάλλουν το μέσο αυτί, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο τύμπανο και τον λαβύρινθο. Εκδηλώνονται συνήθως ύστερα από ίωση, κρυολόγημα, γρίπη, ιγμορίτιδα, που οφείλονται κυρίως σε μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος.

Τα συμπτώματα είναι ίδια με εκείνα των εξωτερικών ωτίτιδων, αλλά πιο έντονα, ενώ ο ασθενής «ανεβάζει» και πυρετό. Προκαλούν απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας, με αποτέλεσμα το έσω αυτί να μην αερίζεται και η πίεση να είναι μικρότερη από ό,τι στο εξωτερικό περιβάλλον. Αποτέλεσμα, ο ασθενής να νιώθει έντονο πόνο.

Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένας μικρός σωλήνας που ενώνει το αυτί με τη μύτη, ειδικότερα το μέσο αυτί με το ρινοφάρυγγα, και επιτρέπει την ανανέωση του αέρα στο μέσο αυτί και την απομάκρυνση των υγρών προς τη στοματική κοιλότητα. Επίσης, εξισορροπεί την πίεση μέσα στο αυτί με αυτήν του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Ωτίτιδες και παιδιά

Είναι γνωστό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα στα μωρά είναι πολύ ευάλωτο σε λοιμώξεις. Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά έχουν πολύ μικρή ευσταχιανή σάλπιγγα, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτη σε ιούς και μικρόβια και να φράζει πιο εύκολα.


Παράγοντες που ευνοούν τις ωτίτιδες

Η παρουσία υπερτροφικών αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και αμυγδαλών (μετά την ηλικία των 3 ετών), που βρίσκονται πολύ κοντά στην ευσταχιανή σάλπιγγα, ευνοούν τη μόλυνση του μέσου αυτιού.

Αν το παιδί ζει σε περιβάλλον με καπνιστές, πίνει γάλα με το μπιμπερό ξαπλωμένο, δεν φυσάει τη μύτη του, έχει αλλεργική ή αγγειοκινητική ρινίτιδα, έχει αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση ωτίτιδας. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι τυχόν ανατομικές ανωμαλίες στη μύτη ή το πρόσωπο, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών (με αποτέλεσμα να φέρει ανθεκτικά μικρόβια).

Τελευταία έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, η συνεχής χρήση πιπίλας μπορεί να φταίει για τις επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες στα μικρά παιδιά. Οι ερευνητές, ύστερα από πενταετή μελέτη σε δείγμα 500 παιδιών, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος επαναλαμβανόμενης λοίμωξης στα αυτιά ήταν σχεδόν διπλάσιος για τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν πιπίλα, ίσως επειδή συνεχής χρήση της επιτρέπει στα βακτήρια να μεταφερθούν ευκολότερα από τις εκκρίσεις της μύτης στο μέσο αυτί.

Πηγή infokids.gr