Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Google Chrome με πολλά tabs: ελευθερώστε μνήμη

4 Μαρτίου 2016

Google Chrome με πολλά tabs: ελευθερώστε μνήμη

Ο καθένας που χρησιμοποιεί πολλές καρτέλες στον Chrome θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό το έξυπνο μικρό τέχνασμα για να ελευθερώσει λίγη μνήμη.

Σε όποιον αρέσει ο Chrome, κρατά πολλές καρτέλες ανοικτές για παν ενδεχόμενο. Ωστόσο, αυτό οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση μνήμης του Chrome και εν τέλει στην επιβράδυνση της απόδοση του φορητού σας υπολογιστή. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του. Καθώς τρέχουν όλες αυτές τις καρτέλες μπορεί να βαρύνουν τόσο τον φορητό σας υπολογιστή, που μπορεί να καταλήξει στο κλείσιμο αυτών των καρτελών, γεγονός δεν αποτελεί και την πρώτη σας επιλογή. Κλείνοντάς τες εντελώς μπορεί να σας κάνει να χάσετε κάτι στο οποίο προορίζατε να επανέλθετε αργότερα.

Υπάρχει λοιπόν ένα έξυπνο μικρό «hack» που μπορεί να κλείνει τις καρτέλες, διατηρώντας τες παράλληλα ανοιχτές και μειώνοντας το φόρτο στο laptop σας.

  1. Κάντε κλικ στο κουμπί «Ρυθμίσεις» του Chrome (τρεις γραμμές στην πάνω δεξιά γωνία, στα δεξιά του πεδίου URL) και να πηγαίνετε στο «Περισσότερα εργαλεία».
  2. Τοποθετήστε το δείκτη πάνω από αυτό το κουμπί και κάντε κλικ στο «Διαχείριση εργασιών» στο νέο μενού που εμφανίζεται.
  3. Εδώ θα πάρετε μια λίστα με όλες τις καρτέλες που τρέχουν στο πρόγραμμα περιήγησης σας, μαζί με πληροφορίες για το πόση μνήμη χρησιμοποιούν.
  4. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Μνήμη» στην επάνω γραμμή, μπορείτε να ταξινομήσετε όλες τις καρτέλες για να δείτε ποια χρησιμοποιεί την περισσότερη.
  5. Μπορείτε να κάνετε το παράθυρο του διαχειριστή λίγο μεγαλύτερο και να αυξήσετε το μέγεθος των στηλών, που εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με όλες τις καρτέλες που έχετε ανοιχτές.
  6. Αν θέλετε να κλείσετε μερικές και να ελευθερώσετε μνήμη, απλά κάντε κλικ στην καρτέλα και πατήστε το κουμπί «Τερματισμός διαδικασίας» στο κάτω-αριστερό μέρος.
  7. Με αυτό τον τρόπο θα απαλλαγείτε από τη σελίδα, αντικαθιστώντας την με την προειδοποίηση λάθους «Aw, Snap» του Chrome.

Η σελίδα με το σφάλμα του «Aw, Snap» δεν θα καταναλώνει οποιαδήποτε μνήμη, αλλά αν πρέπει να πάτε πίσω σε αυτή αργότερα, μπορείτε να την βρείτε και πάλι ανάμεσα στις καρτέλες σας και απλά να ανανεώσετε την εν λόγω σελίδα.

Ο web προγραμματιστής, Primož Cigler, λέει ότι με τη χρήση αυτής της μεθόδου για να κλείνει κάποιες ενοχλητικές καρτέλες, κατάφερε να διπλασιάσει διάρκεια ζωής της μπαταρίας του laptop του μόνο με μερικά μόνο κλικ. Ενώ συμφωνούμε ότι πρόκειται για μια όχι και τόσο τέλεια λύση, αλλά αν ειδικά το laptop σας είναι παλιό και κάθε ίχνος μπαταρίας που σας απομένει είναι σημαντικό, θα πρέπει να δοκιμάσετε σίγουρα αυτή τη μέθοδο.

Πηγή: secnews.gr