Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Εφτά παπούτσια για την κυρα-Σαρακοστή

5 Απριλίου 2016

Εφτά παπούτσια για την κυρα-Σαρακοστή

Papoytsia sarakosti_Mesa_finΠαράξενη γυναίκα που ήταν η κυρα-Σαρακοστή!

Αυτό, δεν ήταν το όνομά της. Ήταν το παρανόμι της. Κι αν υπήρχε άνθρωπος στο χωριό να θυμάται το όνομά της, θα ΄τανε δυο-τρεις γριούλες, που είχανε τα χρόνια της, κι ο παπάς, καθώς έλεγε την ώρα που την κοινωνούσε.

-Μεταλαμβάνει η δούλη του Θεού Ευθαλία…

Ήταν άνθρωπος του Θεού η κυρα-Ευθαλία, κι επειδή κρατούσε όλες τις νηστείες που όριζε η εκκλησία, στο χωριό τη λέγανε κυρα-Σαρακοστή.

Μα εκείνη δεν έδινε σημασία.

Ζούσε μονάχη της σ΄ ένα μικρό σπιτάκι, που ήταν χτισμένο ξέμακρα από το άλλο χωριό, στην άκρη του γιαλού.

Με όλους τα είχε καλά, μα πολλές σχέσεις και συναναστροφές δεν είχε με κανέναν, κι αν καμιά φορά την καλούσαν για καφεδάκι, έβρισκε μύριες δυο προφάσεις για να μην πάει. Μονάχα σαν την καλούσε ο Χριστός, βάζοντας για τελάλη την καμπάνα της εκκλησιάς, δεν αρνιόταν ποτέ την πρόσκληση.

Papoytsia sarakosti_xeirotexnia

Πάντα είχανε την απορία τα παιδιά, αν η κυρα-Σαρακοστή έχει πράγματι εφτά πόδια κάτω από το φουστάνι της. Ώσπου μια μέρα ο Λάμπης αποφάσισε να εξερευνήσει το μυστήριο.

Ένα τρυφερό και χαριτωμένο διήγημα για τη Σαρακοστή και το Πάσχα, εμπνευσμένο από την παράδοση. Συνοδεύεται από δύο χειροτεχνίες (μπορείτε να δείτε σε μικρογραφία τη μία από αυτές), που θα ψυχαγωγήσουν μικρούς και μεγάλους από την περίοδο της Σαρακοστής ως την Ανάσταση.

 

 

Papoytsia sarakosti_Mesa

 

 

Το παιδικό βιβλίο της Άννας Ιακώβου «Εφτά παπούτσια για την κυρα-Σαρακοστή» με εικόνες της Αγγελικής Δελεχά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άθως».

 

 

 

 

Pemptousia_athos