Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Η Τέχνη ως μέσο εξερεύνησης των βιοηθικών ζητημάτων, διδασκαλία με το βιοηθικό θεατρικό δρώμενο: «Το Τέλειο Μέλλον» (Βασίλειος Φανάρας, Θεολόγος, Δρ Βιοηθικής)

22 Απριλίου 2016

Η Τέχνη ως μέσο εξερεύνησης των βιοηθικών ζητημάτων, διδασκαλία με το βιοηθικό θεατρικό δρώμενο: «Το Τέλειο Μέλλον» (Βασίλειος Φανάρας, Θεολόγος, Δρ Βιοηθικής)

Την Πέμπτη  31 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων της Θεολογικής Σχολής, το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας τους Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσαν και παρουσίασαν σε πολυπληθές ακροατήριο φοιτητών από κλιμάκιο  ομάδος μαθητών το βιοηθικό θεατρικό δρώμενο «Το Τέλειο Μέλλον» δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να διαλεχθούν με τους φοιτητές στη συζήτηση που προκαλούν οι τρείς αλληλένδετες ιστορίες του δρώμενου που έγραψε ο Haresh Sharma για λογαριασμό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σιγκαπούρης.

texnh1

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε Πρόγραμμα που αποτελεί συνέχεια προηγούμενων που εκπονήθηκαν, τόσο στο 2ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, όσο και στο 2ο Γυμνάσιο Κάτω Τούμπας από τον εμπνευστή και υπεύθυνο του Προγράμματος, διευθυντή του Σχολείου δρ Βασίλειο Φανάρα. Ας σημειωθεί ότι οι δύο πρώτες επίσημες παρουσιάσεις είχαν γίνει  στην ΑΕΑΘ στο μάθημα του Η’ εξαμήνου της Βιοηθικής του Καθ. Δρ Νικολάου Κόιου και διευθυντή της Πεμπτουσίας.

xor1

Το θεατρικό δρώμενο «Το Τέλειο Μέλλον» του Haresh Sharma αποτελεί  την κύρια δραστηριότητα-εκδήλωση του προγράμματος. Αλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνονται είναι η παρακολούθηση ταινίας βιοηθικού περιεχομένου, η επίσκεψη του Παραρτήματος Β. Ελλάδος για τις μεταμοσχεύσεις, η επίσκεψη του επικεφαλής του Τομέα Ηθικής και Ακεραιότητας της Ερευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ισίδωρου Καρατζά κι άλλων ειδικών.

Την παρούσα σχολική χρονιά το βιοηθικό θεατρικό δρώμενο παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο ΙΙΙ στις Βρυξέλλες στις 11 Μαρτίου 2016 και ακολούθησε συζήτηση με τους Ελληνες μαθητές σύμμφωνα με τις τέσσερεις ερωτήσεις του ερωτηματολόγιου που ακολουθεί πάντα το δρώμενο.

xor2

Στις 10 Μαίου 2016 το ίδιο δρώμενο θα παρουσιασθεί στα αγγλικά στις 28 Εθνικές Αντιπροσωπείες των Επιτροπών Ηθικής-Βιοηθικής στο NEC Forum 2016 στη Χάγη της Ολλανδίας στα πλαίσια της Ολλανδικής Προεδρίας και στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Η παρουσίαση θα γίνει στο ιστορικό Γυμνάσιο του Λάιντεν-Ολλανδία.

Για την αξιολόγηση και τα συμπεράσματα των συζητήσεων στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στη Χάγη θα ακολουθήσει σχετική δημοσίευση.

Ευγενικοί χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ, η SALVEO και ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ-ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥΕμφάνιση 20160331_113226.jpgΕμφάνιση 20160331_113226.jpg

xor