Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ποντιακό Πανηγύρι στη Νίκαια – Ικαριώτικο γλέντι στην Ερμού. (Κατερίνα Χουζούρη)

7 Ιουνίου 2016

Ποντιακό Πανηγύρι στη Νίκαια – Ικαριώτικο γλέντι στην Ερμού. (Κατερίνα Χουζούρη)

Κόντρα στους καιρούς και στις μειωμένες απαιτήσεις που περίτεχνα προσπαθούν να μας επιβάλλουν, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι και σήμερα αντιστέκονται με έναν διαφορετικό τρόπο: μέσα από παραδοσιακά πανηγύρια, με ακούσματα ρωμαίικα και κυκλωτικούς χορούς.

pontiakos horos 1

Ποντιακός χορός

 Το 4ο Ποντιακό Πανηγύρι, θα φιλοξενήσει το Κατράκειο Θέατρο Νικαίας, στις 10 και 11 Ιουνίου, στις 20.00μ.μ. Η Ένωση Ποντίων Νίκαιας- Κορυδαλλού, με την υποστήριξη του Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη, έχει διοργανώσει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό και χορευτικό πρόγραμμα. Ένα ταξίδι στον Πόντο, με λύρα και τραγούδι.  Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν χοροί απ’ όλη την Ελλάδα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Καρασαββίδης Δημήτρης (τραγούδι), Ατματζίδης Γιώργος (λύρα), Παρχαρίδης Αλέξης (τραγούδι), Τσιτιρίδης Γιάννης (τραγούδι), Κεμανετζίδης Μπάμπης (λύρα), Υφαντίδης Ηλίας (τραγούδι-λύρα).

Ikariotikos horos 2

Ικαριώτικος χορός

 Τα φημισμένα πανηγύρια της Ικαρίας, αποδεικνύουν την φιλοξενία και τα ήθη-έθιμα του νησιού, που σέβεται και διατηρεί την παράδοση. Το τελευταίο  Ικαριώτικο γλέντι του αθηναϊκού καλοκαιριού, θα γίνει την Πέμπτη 16 Ιουνίου, στο πρώην αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ. Ερμού και Πειραίως, 19:00μ.μ.

o NIkos Fakaros pezi violi kai tragoyda 3

ο Νίκος Φάκαρος παίζει βιολί και τραγουδά

Τα Ικαριώτικα γλέντια στην Ερμού με τον βιολιστή Νίκο Φάκαρο, ξεκίνησαν εδώ και αρκετό καιρό και έχουν γίνει θεσμός.  Ο ίδιος μιλά πάντα για τα παραδοσιακά πανηγύρια του τόπου του, της Ικαρίας, στα οποία κάθε καλοκαίρι συμμετέχει με την ορχήστρα του «musicaroi». Παράλληλα εμπνέεται από ακούσματα από κάθε γωνιά της Ελλάδος και «όποτε υπάρχει κάλεσμα, συμμετέχω με μεγάλη χαρά», δηλώνει.

«Ας κρατήσουν» λοιπόν «οι χοροί»…  «για ν’ ανταμώνουμε»… «με χορούς κυκλωτικούς» γιατί έτσι «των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία».

Κατερίνα Χουζούρη