Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Τα ψέματα της αλεπούς

18 Αυγούστου 2016

Τα ψέματα της αλεπούς

mythos82_fox_ruster_mesa

Τις αλεπούδες τις ξέρουμε βέβαια! Και θαυμάζουμε τη φουντωτή ουρά τους αλλά και την εξυπνάδα τους. Μόνο που καμιά φορά δεν τους βγαίνει σε καλό, ειδικά αν η εξυπνάδα τους γίνεται πονηριά. Έτσι ακριβώς την πάτησε και η κυρα–Αλέπω με τον κόκορα τον Κοκοράκη.

– Ε, κυρ Κοκοράκη, κατέβα να τα πούμε και λιγάκι. Μπα σε καλό σου ξαδερφάκι, σκαρφάλωσες στο πιο ψηλό κλαδί του δέντρου και δε σε φτάνω ούτε και σε βλέπω καλά καλά.

– Τι να κάνω Αλέπω μου, είπε ο κόκορας, που πράγματι είχε σκαρφαλώσει στο πιο ψηλό κλαδί της αγριαχλαδιάς μπροστά από τον φράχτη του σπιτιού!

– Υπάρχουν βλέπεις πολλά ζώα που θα ήθελαν την αφεντιά μου να την κάνουν ωραίο μεζέ για τα δόντια τους, γι΄ αυτό κι εγώ φυλάγομαι, και κάνω επιθεώρηση , βλέποντας από ψηλά ποιος πάει κι έρχεται σε τούτον τον δρόμο.

Ο κυρ Κοκοράκης τέντωσε το κόκκινο λειρί του και άνοιξε περήφανος τα πλουμιστά φτερά του!

– Κικιρίκου!

– Μπα σε καλό σου, ξάδερφε, δεν τα έμαθες τα νέα φαίνεται!

Η παμπόνηρη κυρα-Αλέπω πλησίασε πιο πολύ τον φράχτη του σπιτιού, άπλωσε τα μπροστινά της πόδια πάνω στον μαντρότοιχο και φώναξε με σιγουριά:

– Καλέ μου ξάδερφε, όλα τα ζώα μόλις χτες συμφώνησαν να γίνουν φίλοι και έκλεισαν ειρήνη μεταξύ τους. Μεγάλα νέα, δε συμφωνείς;

Όσο φώναζε η αλεπού, στην προσπάθειά της βέβαια να πείσει τον κόκορα να κατέβει από το δέντρο, για να γίνει δικός της μεζές, ο πετεινός μας τέντωνε και ξανατέντωνε το λαιμό του, κοιτώντας ανήσυχα γύρω-γύρω.

– Τι βλέπεις, βρε ξάδερφε, με τόσο ενδιαφέρον;

– Aλέπω μου, τίποτα σημαντικό, βλέπω ένα κοπάδι σκυλιά να έρχονται τρέχοντας κατά δω!

– Τότε πρέπει να φεύγω, είπε η αλεπού ανήσυχη και κατέβασε τα πόδια από τον μαντρότοιχο.

– Τι βιάζεσαι, καλή μου; Τώρα που ετοιμαζόμουν να κατέβω να κουβεντιάσουμε λιγάκι, να έρθουν και τα σκυλιά να τα πούμε σαν καλοί φίλοι τώρα που κλείσανε τα ζώα συμφωνία!

– Ξέρεις, τα σκυλιά μπορεί να μην έμαθαν ακόμα για τη συμφωνία των ζώων…

Και η κυρα-Αλέπω είχε ήδη φτάσει τρέχοντας στη γωνία του δρόμου…

– Καημένη Αλέπω! Και οι μεγαλύτεροι ψεύτες την παθαίνουν συχνά  από τα ψέματά τους! Κικιρίκου!

Απόδοση: Δ.Σ.
Αφήγηση: Μαρία Σαββοπούλου

Άκουσε τον μύθο

%Mythospsematafox%