Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ολοκλήρωση εργασιών του Β΄ Θεολογικού Συνεδρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου

2 Οκτωβρίου 2016

Ολοκλήρωση εργασιών του Β΄ Θεολογικού Συνεδρίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Β΄Θεολογικού Συνεδρίου με γενικό θέμα «Θέματα Εκκλησιολογίας», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, με την ευκαιρία της εορτής του αγίου Ιεροθέου Α΄Επισκόπου Αθηνών.

naupaktos4

Στο Συνέδριο προήδρευσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ενώ το λόγο έλαβαν δόκιμοι θεολόγοι και αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, οι οποίοι ανάπτυξαν βασικά θέματα Εκκλησιολογίας. Πρώτος το λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το Χριστολογικό θεμέλιο της Εκκλησίας». Ο Αρχιμ. π. Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους μίλησε με θέμα: «Η φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών ως προϋπόθεση της ορθοδόξου θεολογίας και της εκκλησιαστικής ζωής».

naupaktos5

Εν συνεχεία ο Πρωτοπρ. Δημήτριος Κουτσούρης, Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, μίλησε με θέμα: «Οι ησυχαστικές Σύνοδοι ως ερμηνευτικό κλειδί της σύνολης Πατερικής Παράδοσης σε αντίθεση με την σχολαστική θεολογία». Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Πρωτοπρ. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η έννοια του Πρωτείου στην Δυτική και Ανατολική Παράδοση». Το κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε η Μαρίνα Κολοβοπούλου, Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Θεολογικές τάσεις και ερμηνείες για την ενότητα των Χριστιανών εντός του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιῶν (ΠΣΕ)». Ακολούθησε συζήτησε και τέθηκαν ερωτήματα επί τη βάση των εισηγήσεων, τα οποία απαντήθηκαν από τους ομιλητές.

naupaktos2

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το λόγο έλαβαν οι καθηγητές δογματικής θεολογίας Νικόλαος Ξιώνης και Γεώργιος Παναγόπουλος, οι οποίοι συνεισέφεραν με τις καίριες παρεμβάσεις και επισημάνσεις τους στη θεολογική συζήτηση. Το Συνέδριο έκλεισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι η Θεολογία να εκκλησιάζεται και η Εκκλησία να θεολογεί, στη προοπτική του αγιασμού και της σωτηρίας του ανθρώπου. Αξίζει να σημειωθεί ο καθοριστικός ρόλος του Προέδρου του Συνεδρίου, Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, ο οποίος συντόνισε με τρόπο υποδειγματικό τη ροή των εισηγήσεων και της συζήτησης, αναλύοντας όταν ήταν αναγκαίο θεολογικούς όρους και πράγματα, και κρατώντας αδιάπτωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. Η ημέρα έκλεισε με τον Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του αγ. Δημητρίου Ναυπάκτου.

Στιγμές από το Συνέδριο:

naupaktos11

naupaktos1

naupaktos13

naupaktos8

naupaktos12

naupaktos15

naupaktos6

naupaktos9

Σημείωμα του Αρχισυντάκτη: Οι επισκέπτες της Πεμπτουσίας θα έχουν την ευκαιρία τις επόμενες μέρες να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις του Συνεδρίου στη pemptousia.tv.