Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ανακαλύφθηκε άγνωστο είδος που γεννιόταν σαρκοφάγο και στην πορεία γινόταν φυτοφάγο

1 Ιανουαρίου 2017

Ανακαλύφθηκε άγνωστο είδος που γεννιόταν σαρκοφάγο και στην πορεία γινόταν φυτοφάγο

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Limusaurus που εξελισσόταν όσο μεγάλωνε με μοναδικό τρόπο

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Limusaurus που εξελισσόταν όσο μεγάλωνε με μοναδικό τρόπο

Ο δεινόσαυρος που άλλαζε μενού!
Μια ακόμη εντυπωσιακή παλαιοντολογική ανακάλυψη έγινε στην Κίνα η οποία όπως αποδεικνύεται πρέπει να ήταν η παγκόσμια «μητρόπολη» των δεινοσαύρων. Εντοπίστηκε άγνωστο είδος δεινοσαύρων που γεννιόταν σαρκοφάγο και όταν ενηλικιωνόταν είχε μετατραπεί πλέον σε φυτοφάγο!

Μοναδικό

Ερευνητές με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Τζόι Στίγκλερ του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζόρτζ Ουάσιγκτον ανακάλυψαν τα απολιθώματα 19 μελών ενός άγνωστου μέχρι σήμερα είδους δεινοσαύρων. Πρόκειται για 19 μέλη ηλικίας από λίγων μηνών ως και δέκα ετών. Αυτά τα ευρήματα έδωσαν στους ερευνητές την δυνατότητα να μελετήσουν το είδος αυτό σε όλη την εξέλιξη του από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωση του.

Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη είναι ότι ο «Limusaurus» όπως ονομάστηκε αυτό το είδος γεννιόταν σαρκοφάγο αλλά στην πορεία μέχρι την ενηλικίωση του έχανε τα δόντια του και γινόταν φυτοφάγο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε κανένα άλλο δεινόσαυρο αλλά και σε κανένα άλλο προϊστορικό ζώο. Ο Limusaurus ήταν ένας δίποδος ελαφρύς δεινόσαυρος που έφτανε σε μήκος τα δύοπ μέτρα και τα πιθανώς το σώμα του ήταν καλυμμένο με φτερά. Ανήκει σε μια οικογένεια δεινοσαύρων (θερόποδα) από την οποία οι ειδικοί πιστεύουν ότι προήλθαν τα πτηνά.

«Η ανακάλυψη εκτός των άλλων είναι σημαντική επειδή αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη και εξέλιξη των δεινοσαύρων ήταν πιο περίπλοκη από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Τα ευρήματα μας παρέχουν επίσης στοιχεία για την εμφάνιση και εξέλιξη του ράμφους στα πτηνά» αναφέρει ο Τζέημς Κλαρκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Current Biology».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ

Πηγή: tovima.gr