ΓαστρονομίαΕπιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Eίναι αλήθεια ότι τα φτηνά κρασιά μας «χτυπάνε» πιο γρήγορα;

24 Δεκεμβρίου 2019

Eίναι αλήθεια ότι τα φτηνά κρασιά μας «χτυπάνε» πιο γρήγορα;

krasi-trougkrisma-potirionΤο πόσο ακριβό ή φτηνό είναι ένα εμφιαλωμένο κρασί δεν παίζει ρόλο στο αν θα μας «χτυπήσει» πιο γρήγορα

Το krasiagr.com λύνει μια απορία που μας έχει… «χτυπήσει» πολλές φορές στη ζωή μας και είναι επίκαιρη ενόψει γιορτών.
Υπάρχει περίπτωση το κρασί να σας προκαλέσει hangover, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το αν είναι ακριβό ή φτηνό. Το πόσο γρήγορα θα νιώσετε την επίδραση ενός κρασιού και αν θα σας πειράξει, εξαρτάται από την περιεκτικότητα του κρασιού σε αλκοόλ, το πόσο γρήγορα πίνετε, την ποσότητα που καταναλώνετε, πόσο αφυδατωμένος είναι ο οργανισμός, το βάρος και τη μυϊκή μάζα και φυσικά αν το στομάχι είναι άδειο ή γεμάτο. Επηρεάζεται επίσης από την ηλικία, τα γονίδια και τα φάρμακα που παίρνει ο καθένας.

Τα γλυκά κρασιά μπορεί να μας ζαλίσουν πιο εύκολα, γιατί τα σάκχαρα συμβάλουν στην γρηγορότερη απορρόφηση του αλκοόλ
Πραγματικά δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό στον τρόπο που γίνονται τα φθηνά -εμφιαλωμένα- κρασιά (Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε.) από πιστοποιημένους παραγωγούς, σε σχέση με τον τρόπο που γίνονται τα ακριβά κρασιά. Μόνο που τα
γλυκά κρασιά μπορεί να μας ζαλίσουν πιο εύκολα σε σχέση με τα υπόλοιπα, γιατί τα σάκχαρα συμβάλουν στη γρηγορότερη απορρόφηση του αλκοόλ και έτσι μπορεί να κάνουν κάποιον να ζαλιστεί πιο εύκολα. Αρκετά φτηνά κρασιά γλυκίζουν (π.χ. Liebfraumilch), αλλά αυτό φυσικά δεν είναι κανόνας, γιατί και μερικά από τα πιο ακριβά κρασιά του κόσμου είναι γλυκά (βλ. Port, Sauternes, Riesling Auslese, Beerenauslese, αλλά και παλαιωμένα Vinsanto & Μαυροδάφνες).
Mήπως θεωρούμε ότι τα φτηνά κρασιά μας χτυπάνε πιο εύκολα γιατί τα πίνουμε πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερες ποσότητες; Ίσως όταν ένα κρασί είναι ακριβό το πίνουμε πιο αργά και απολαυστικά και γι’ αυτό μας «χτυπάει» πιο δύσκολα. Όλα αυτά είναι προς συζήτηση!
Πηγή: www.krasiagr.com