Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Νέα δεδομένα για τη σχέση του υψηλού σωματικού βάρους με τον καρκίνο

13 Ιανουαρίου 2017

Νέα δεδομένα για τη σχέση του υψηλού σωματικού βάρους με τον καρκίνο

nea-dedomena-gia-ti-sxesi-tou-ipsilou-somatikou-varous-me-ton-karkino

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο του Βρετανικού Ινστιτούτου για τη μελέτη του Καρκίνου, δείχνει πως η μακροχρόνια μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους σχετίζεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περίπου 300.000 γυναίκες και άνδρες, τους οποίους χώρισαν σε πέντε ομάδες, ανάλογα με τη μεταβολή που είχαν στο σωματικό τους βάρος μεταξύ των 18 και 65 ετών. Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τους εθελοντές για 15 χρόνια, καταγράφοντας τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με το αυξημένο σωματικό βάρος.

Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι άνδρες των οποίων ο δείκτης μάζας σώματος αυξήθηκε από το 22 στο 27, είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, συγκριτικά με όσους διατήρησαν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αντίστοιχα, η αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου για γυναίκες των οποίων ο δείκτης μάζας σώματος μεταβλήθηκε από το 23 στο 32 ήταν 17%.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η παρούσα μελέτη δείχνει πόσο σημαντικό είναι να αξιολογείται η συνολική πορεία του σωματικού βάρους σε βάθος χρόνου, καθώς μπορεί να προσφέρει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Κλείνοντας, σχολιάζει πως είναι χρήσιμο για τον πληθυσμό να γνωρίζει με ποιους τρόπους μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου. Σε κάθε περίπτωση, αν και κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί την αποφυγή της, η προσπάθεια διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες, καθώς και να προσφέρει πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία.

Πηγή:  neadiatrofis.gr