Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Μπορεί μια καταιγίδα να σας προκαλέσει κρίση άσθματος;

29 Ιανουαρίου 2017

Μπορεί μια καταιγίδα να σας προκαλέσει κρίση άσθματος;

5c664a0b48284f2db9dcaa348d7130bcΟι περισσότερες τρομαχτικές ιστορίες για καταιγίδες συμπεριλαμβάνουν χτυπήματα κεραυνών. Και παρότι αυτό είναι ένα σύνηθες δυστύχημα, πρόσφατα αποδείχτηκε πως μια ισχυρή καταιγίδα μπορεί να πυροδοτήσει κρίση άσθματος σε ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στο αναπνευστικό.
Ποια η σχέση μεταξύ μιας καταιγίδας και μιας κρίσης άσθματος; Σύμφωνα με τον αλλεργιολόγο Clifford W. Bassett, MD, το φαινόμενο δεν οφείλεται στους κεραυνούς ή τις αστραπές αλλά στην κίνηση του αέρα στη διάρκεια μιας καταιγίδας, η οποία οδηγεί στο επονομαζόμενο «άσθμα εξαιτίας καταιγίδας”. Η ένταση των ανέμων της καταιγίδας μεταφέρει σωματίδια γύρης στην ατμόσφαιρα ενώ απελευθερώνει και διασπείρει μεγάλες ποσότητες γύρης από τα δέντρα και τα φυτά της περιοχής που πλήττεται. Όταν η αυξημένη γύρη συνδυαστεί με υψηλή υγρασία, ο συνδυασμός μπορεί να γίνει έως και επικίνδυνος για τους ανθρώπους με άσθμα, κυρίως τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά. Πρόκειται για έκθεση σε υψηλή συγκέντρωση αλλεργιογόνων που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κρίση άσθματος που να χρειαστεί ακόμη και νοσηλεία.
Παρότι το άσθμα εξαιτίας καταιγίδας είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, σχετικά πρόσφατα μια έντονη καταιγίδα που έπληξε τη Μελβούρνη της Αυστραλίας προκάλεσε κρίση άσθματος σε χιλιάδες ανθρώπους ενώ έστειλε ορισμένους στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα, όπου μάλιστα κάποιοι κατέληξαν. Παρόμοια περιστατικά έχουν αναφερθεί και σε άλλες χώρες όπως στην Ιταλία, τη Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ. Ο δρ Bassett σχολιάζει πως η παγκόσμια υπερθέρμανση μπορεί να κάνει συχνότερα τέτοια περιστατικά, καθώς οδηγεί σε μακρύτερα χρονικά διαστήματα ζέστης και υγρασίας που δημιουργούν συνθήκες για μεγαλύτερη έκθεση στη γύρη και αποτελούν έτσι μεγαλύτερο κίνδυνο για αλλεργικές αντιδράσεις και συμπτώματα άσθματος.

Πηγή: capital.gr