Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Δωρεά εικόνας της Θεοτόκου στον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Αρμπούνων Καλαβρύτων

1 Φεβρουαρίου 2017

Δωρεά εικόνας της Θεοτόκου στον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Αρμπούνων Καλαβρύτων

Ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς «Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ», εις τα πλαίσια των, ελληνορθοδόξου ήθους, δραστηριοτήτων του, προσφέρει εις την ενορία του Αγίου Αθανασίου Αρμπούνων Καλαβρύτων, μία προσκυνηματική ιερά εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, επιγραφομένη ως «Η ΑΡΜΠΟΥΝΙΩΤΙΣΣΑ».

Η ΑΡΜΠΟΥΝΙΩΤΙΣΣΑ (1)

Η εικόνα, διαστάσεων 138×88 εκ., αποτελεί αντίγραφο από την περίφημη παράσταση που έχει αποδώσει το μακάριο και θεομητορικό γεγονός της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, ο έμπειρος αγιογράφος, ο πανοσιώτατος ιερομόναχος Ιωσήφ, εκ της Βατοπαιδινής Σκήτεως του Αποστόλου Ανδρέου Καρεών Αγίου Όρους. Η πολυπρόσωπη και ιδιαιτέρως αφηγηματική απεικόνιση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πλαισιώνεται με υμνογραφικά κείμενα από την εορτή. Επίσης εντύπωση προξενεί η παλάμη του Θεού, εντός της οποίας κλείνεται η πτερωτή και φασκιωμένη ψυχή της Θεότοκου. Κάτω από αυτή την εικαστική απόδοση αναφέρεται το όνομα του δωρητή «Δέηση Αρχιμ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΠΕΤΤΑ». Ο συγκεκριμένος κληρικός είναι μέλος του Συλλόγου μας, παρήγγειλε δε αυτήν την εικόνα να ιστορηθή εις μνημόσυνον αυτού.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα και Ποιμενάρχα κ. Αμβρόσιε και σεβαστοί πατέρες της ενδόξου και μαρτυρικής γης των Καλαβρύτων, μετά από την πλήρη σειρά ιερών σκευών, διά την τέλεσιν της αναιμάκτου θυσίας που προσεφέραμε στις 6 Δεκεμβρίου 2016 και την ευχαριστήριο επιστολή σας που ελάβαμε στις 19 Δεκεμβρίου 2016, δεχτείτε και αυτή την καλαίσθητη ιερά εικόνα. Μπορεί να κοσμεί και το Μονύδριο που κατασκεύασε ο οσιωθείς Αρμπουνιώτης Χριστοφόρος Παπoυλάκος, το οποίο αφιέρωσε στην σεπτή κοίμησι και μετάστασι της υπεραγίας Θεοτόκου, που άλλωστε αποτελεί την μείζονα κατ᾿ έτος εορτή του χωριού.