Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα; Ποια είναι η σωστή επιλογή σε κάθε περίπτωση

6 Φεβρουαρίου 2017

Φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα; Ποια είναι η σωστή επιλογή σε κάθε περίπτωση

shutterstock-559829896_67wrΜπορούν τα κατεψυγμένα τρόφιμα να αποτελέσουν μια οικολογική επιλογή και αν ναι, ποιες τροφές δεν πρέπει να βάζεις στην κατάψυξη;

Σύµφωνα µε τον Oργανισµό Τροφίµων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), περίπου τα µισά  από όλα τα τρόφιµα που παράγονται παγκοσµίως  πετιούνται. Πώς θα το αποφύγεις;

 Οργανώσου περισσότερο, σπατάλησε λιγότερα

Ο προσεκτικός σχεδιασµός των γευµάτων µπορεί να σε βοηθήσει να µειώσεις τη σπατάλη των τροφίµων.

• Προγραµµάτισε τα γεύµατα της εβδοµάδας και αγόρασε µόνο τα υλικά που θα χρειαστείς για την παρασκευή τους.

• Η αγορά των ποσοτήτων που χρειάζεσαι είναι πιο εύκολη όταν ψωνίζεις τα µαναβικά χύµα ή στη λαϊκή αντί συσκευασµένα.

• Προσπάθησε να αποφύγεις τις αυθόρµητες αγορές στο σούπερ µάρκετ, ειδικά στα αναλώσιµα τρόφιµα.

 

Aξιοποίησε τα κατεψυγμένα τρόφιμα

Αν δεν είσαι τύπος που µπορεί να οργανώσει τα γεύµατα
της εβδοµάδας, αλλά ξέρεις ότι πρέπει να φας µπρόκολο, για παράδειγµα, γιατί είναι super food και σε ωφελεί, προτίµησε το κατεψυγµένο για να αποφύγεις να πετάς περισσεύµατα του νωπού στα σκουπίδια. Εξάλλου, σύµφωνα µε έρευνα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο, τα λαχανικά που καταψύχονται µέσα σε 2 ώρες µετά τη συγκοµιδή τους είναι πιο θρεπτικά και έχουν συγκρατήσει περισσότερη βιταµίνη C από τα φρέσκα που θα φτάσουν στο πιάτο σου µέρες µετά.

 

Μάθε τι ΔΕΝ μπαίνει στην κατάψυξη

• Καφές: Απόφυγε τις χαµηλές θερµοκρασίες που τον ξηραίνουν και προτίµησε ένα αεροστεγές δοχείο σε ξηρό και σκοτεινό µέρος.

• Αποψυγµένα κρεατικά: Όταν το κρέας αποψύχεται σε θερµοκρασία περιβάλλοντος, αρχίζουν να αναπτύσσονται στην επιφάνειά του βακτήρια. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να µαγειρευτεί πριν καταναλωθεί. Αν ξαναµπεί στην κατάψυξη, αυτοί οι µικροοργανισµοί µπορεί να συνεχίσουν να αναπαράγονται.

 

• Φρούτα και λαχανικά µε υψηλή περιεκτικότητα σε νερό: Πεπόνι, καρπούζι, µήλο, πατάτα, αγγούρι κ.ά. δεν µπαίνουν στην κατάψυξη, γιατί χάνουν το σχήµα και την υφή τους όταν αποψυχθούν. Αν θες όµως να τα χρησιµοποιήσεις για smoothies, µπορείς να τα καταψύξεις.

• Βρασµένα ζυµαρικά: Επειδή περιέχουν νερό, η υφή τους θα αλλάξει και όταν τα ξεπαγώσεις θα είναι παραβρασµένα. Μπορείς, όµως, να τα βράσεις λιγότερο από όσο χρειάζεται ώστε όταν ξεπαγώσουν να είναι µαλακά.

• Μαλακά τυριά: Ενώ τα σκληρά τυριά µπορούν να καταψυχθούν είτε σε µεγάλα κοµµάτια, είτε σε φέτες, είτε τριµµένα, τα µαλακά, όπως η φέτα, τα spread, το cottage κ.λπ., δεν µπαίνουν στην κατάψυξη.

Πηγή shape.gr