Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: ποια χώρα έχει τα περισσότερα;

8 Φεβρουαρίου 2017

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: ποια χώρα έχει τα περισσότερα;

Leaf Electric Norway UPΤον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο διαθέτει η Νορβηγία, με περισσότερα από 100.000 οχήματα που αντιστοιχούν σε πληθυσμό 5,2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ενώ πέρυσι, σχεδόν το 40 τοις εκατό από τα επιβατικά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στη χώρα, ήταν ηλεκτρικά.

Στην αιχμή της ηλεκτροκίνησης βρίσκεται, από χρόνια, η αραιοκατοικημένη Νορβηγία, με την πρωτεύουσα της Όσλο, αλλά και τις περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις της, να προσφέρουν πρόσβαση στις λεωφορειο-λωρίδες (EV), άφθονους σταθμούς επαναφόρτισης, προνομιακή στάθμευση, και απαλλαγή από τα διόδια για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 ως μια προσπάθεια για τη μείωση της ρύπανσης, της κυκλοφοριακής συμφόρησης και του θορύβου στα αστικά κέντρα, ενώ τώρα κύριος στόχος είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Φέτος, η Νορβηγία άνοιξε το μεγαλύτερο σταθμό ταχείας φόρτισης στον κόσμο, ο οποίος μπορεί να φορτίσει έως και 28 οχήματα σε περίπου μισή ώρα, ενώ τα κρατικά σχέδια περιλαμβάνουν την  απομάκρυνση όλων των αυτοκινήτων που κινούνται με υγρά καύσιμα μέχρι το 2025.

Η Νορβηγία κατέχει σαφώς τα πρωτεία στη διάδοση ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη, με περίπου 500.000 ηλεκτρικά οχήματα στην κυκλοφορία. Η Κίνα από την πλευρά της βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με περίπου 600.000 ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους της και ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη 5.000.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2020. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, με λιγότερα από 500.000 ηλεκτρικά οχήματα, αλλά με μια ενδιαφέρουσα δυναμική καθώς 400.000 άτομα έχουν δώσει προκαταβολή 1.000 δολαρίων και βρίσκονται στη λίστα αναμονής για το αξίας 35.000 δολαρίων Model 3 της Tesla.