Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Αρχαία ήπειρος βρέθηκε στον Ινδικό Ωκεανό

13 Φεβρουαρίου 2017

Αρχαία ήπειρος βρέθηκε στον Ινδικό Ωκεανό

Κάτω από τον Μαυρίκιο, μια αρχαία ήπειρος... βγαίνει στην επιφάνεια

Κάτω από τον Μαυρίκιο, μια αρχαία ήπειρος… βγαίνει στην επιφάνεια

«Κρυβόταν» κάτω από τον τροπικό προορισμό του Μαυρίκιου στον Ινδικό Ωκεανό και αποτελεί μια χαμένη ήπειρο που ανακαλύφθηκε από μια ερευνητική ομάδα.
Όσο κι αν ακούγεται απίθανο, η αρχαία αυτή ήπειρος βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, κάτω από τον Μαυρίκιο, και πήρε τον τίτλο “Mauritia”. Ανακαλύφθηκε από μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand της Νότιας Αφρικής και σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal Nature Communications, το κομμάτι αυτό γης, αποτελεί μέρος της υπερ-ηπείρου Gondwanaland, που υπήρχε πριν 200 εκατομμύρια χρόνια και διασπάστηκε στη σημερινή Αφρική, Νότιο Αμερική, Ινδία και Αυστραλία.
Στην ήπειρο που ανακαλύφθηκε βρήκαν πετρώματα που φτάνουν τα 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ ο καθηγητής Lewis Ashwal και επικεφαλής της έρευνας, αναφέρει ότι υπάρχει πλήθος κομματιών της ηπείρου αυτής, διαφόρων μεγεθών, στα βάθη του Ινδικού.
Η ομάδα έκανε την εν λόγω ανακάλυψη, αναλύοντας ένα μέταλλο που βρέθηκε στα πετρώματα που δημιουργήθηκαν από λάβα, κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα ίχνη του μετάλλου ήταν πολύ παλιά για να ανήκουν στον Μαυρίκιο, ενώ τα ευρήματα επιβεβαιώνουν μελέτη του 2013, η οποία βρήκε ίχνη αυτού του αρχαίου μετάλλου στην άμμο της παραλίας, αν και πολλοί θεώρησαν ότι μπορεί να είχε φτάσει εκεί από τον αέρα.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το σχετικό βίντεο στο youtube.

Πηγή: clickatlife.gr