Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Στα μονοπάτια της παράδοσης. Από τη Θράκη στην Κρήτη και από τα Επτάνησα στη Μικρά Ασία (Κατερίνα Χουζούρη)

13 Φεβρουαρίου 2017

Στα μονοπάτια της παράδοσης. Από τη Θράκη στην Κρήτη και από τα Επτάνησα στη Μικρά Ασία (Κατερίνα Χουζούρη)

Ένα ταξίδι με το Σύνολο ΙΩΝΙΑ «Στα μονοπάτια της παράδοσης, από τη Θράκη στην Κρήτη και από τα Επτάνησα στη Μικρά Ασία», παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το βράδυ της Πέμπτης 23ης Φεβρουαρίου. Στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη, δίνουν ραντεβού με το κοινό στις 20.30μ.μ., ο Χρόνης Αηδονίδης, ο σπουδαίος αυτός ερμηνευτής της ελληνικής παράδοσης, στον οποίο είναι αφιερωμένη η βραδιά και η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

tsaligopoulou

Τσαλιγοπούλου Ελένη

 Αηδονίδης και Τσαλιγοπούλου, ενώνουν τις φωνές τους με εκείνες του Μπάμπη Τσέρτου, της Νάντιας Καραγιάννη και του Βασίλη Αγροκώστα. Μαζί τους, η Ορχήστρα και η Χορωδία ΙΩΝΙΑ. Λαμβάνουν επίσης μέρος οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων του  Περιφερειακού Τμήματος Χορού Νέας Ιωνίας και της  Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου. Η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Θωμοπούλου. Το ορχηστρικό σύνολο διευθύνει ο Νεκτάριος Δεμελής και το χορωδιακό η Κορνηλία Φραγκογιάννη.

Agrokostas

Αγροκώστας Βασίλης

Η συναυλία «Στα μονοπάτια της παράδοσης», αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Συλλόγου ΙΩΝΙΑ και εντάσσεται στη Σειρά Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ και την εκπομπή «Το αλάτι της γης», του Λάμπρου Λιάβα.

IONIA

Σύνολο Ιωνία

Το Σύνολο ΙΩΝΙΑ  δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια, με πρωτοβουλία του Νεκταρίου Δεμελή, καλλιτεχνικού διευθυντή του σχήματος. Απαρτίζεται από δύο ορχήστρες και δύο χορωδίες (παιδική και ενηλίκων) και από σχολή εκμάθησης παραδοσιακής μουσικής. Μαέστρος των χορωδιών είναι η Κορνηλία Φραγκογιάννη.

nantia karagianni

Καραγιάννη Νάντια

Το Σύνολο έχει ήδη στο ενεργητικό του, πέρα από το πλούσιο εκπαιδευτικό του έργο, ηχογραφήσεις και συναυλίες με μουσικούς όπως ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μπάμπης Τσέρτος, ο Πέτρος Γαϊτάνος, η Αρετή Κετιμέ, η Μπέττυ Χαρλαύτη και με σχήματα όπως η Εστουδιαντίνα (επίσης από τη Νέα Ιωνία) και η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης.

Babis_Tsertos

Τσέρτος Μπάμπης

«Παλιότερα ο κόσμος στις μικρές κοινωνίες επικοινωνούσε στα γλέντια, στους γάμους, στα πανηγύρια. Δεν υπήρχαν τότε κέντρα διασκέδασης. Σήμερα αυτή η ανάγκη επικοινωνίας ωθεί τους ανθρώπους να δημιουργήσουν τους πολιτιστικούς συλλόγους για να συναντιούνται, να βλέπονται και να μη χάσουν την επαφή. Υπάρχει εξέλιξη στη γλώσσα και αλλαγή στις συνήθειές μας. Αναπόφευκτα ακολουθούμε το ρεύμα της εποχής και προσπαθούμε να αναβιώνουμε και να συντηρούμε το δημοτικό τραγούδι.

XRONIS AEDONIDIS

Αηδονίδης Χρόνης

Στη Θράκη πάντως, το σημαντικό είναι ότι μπορείς να συναντήσεις από χωριό σε χωριό, διαφορετικά τραγούδια, ενδυμασίες κ.ά.», είχε δηλώσει ο Χρόνης Αηδονίδης, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία και στην Άννα Στεργίου, στις 19 Σεπτεμβρίου 1995, επισημαίνοντας πως παρ’ όλο που έχουν αλλάξει οι κοινωνικές συνθήκες, είναι ανάγκη να συνεχίζουμε και να διατηρούμε την παράδοση, όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από την παραδοσιακή μουσική και το δημοτικό τραγούδι.

Κατερίνα Χουζούρη