Γαστρονομία

Παστίτσιο με ραγού και blue cheese

13 Οκτωβρίου 2018

Παστίτσιο με ραγού και blue cheese

recipe_main_akis-petretzikis-pastitsio-me-ragu-kai-blue-cheese (1)Συστατικά
  • 100 γρ. πανσέτα καπνιστή κομμένη σε κύβους 0,5 εκ.
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ.
  • 1 στικ σέλερι κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ.
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 200 γρ. χοιρινό κιμά
  • 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
  • 200 ml λευκό κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 200 ml γάλα 3,5% λιπαρά
  • 500 γρ. ριγκατόνι βρασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή
  • 300 ml νερό

Για τη μπεσαμέλ

  • 1 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ.  βούτυρο
  • 150 γρ. blue cheese (ροκφορ)
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
2 ώρες
Χρόνος Εκτέλεσης
Shares 5606bf075942176c08f602bcfddfb1eae4f9ffc25749ab7454da85f803864740

Οικογενειακή
Μερίδα/ες
Difficulty ff7c9d703c99daf2ec2af59a591ebe31b6bd74796afe6167236e1316b56ed4a6

2
Βαθμός Δυσκολίας
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Σε μια πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία, σοτάρουμε την πανσέτα μέχρι να γίνει τραγανή και να έχει βγάλει το λίπος της.
  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και ρίχνουμε τα λαχανικά μας, το κρεμμύδι, το καρότο και το έλερι.
  • Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, το φύλλο δάφνης και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για ένα λεπτό και αυτόν.
  • Προσθέτουμε τους κιμάδες, και σοτάρουμε για τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
  • Ρίχνουμε μέσα και το ζωμό κοτόπουλο και σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  • Αλατιπιπερώνουμε ελαφρά.
  • Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μια ώρα ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  • Τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο και αν δούμε ότι εχει σωθεί το υγρό βάζουμε μερικές κ.σ. νερό αλλά να έχουμε υπόψην μας ότι θα βάλουμε και το γάλα μετά.
  • Τέλος, μετά τη 1 ώρα προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά.
  • Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε μπόλικο νερό με αλάτι τα ζυμαρικά σύμφωνα με το χρόνο που ορίζει ο κατασκευαστής. Στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C  στον αέρα.
  • Ετοιμάζουμε τη  μπεσαμέλ μας.
  • Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το ροκφόρ (κρατώντας λίγο από το τυρί για να το ρίξουμε από πάνω στο τέλος) και 1 μεγάλη κουταλιά από τη μπεσαμέλ, ώστε να βοηθήσουμε το τυρί να σπάσει. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
  • Στη συνέχεια το ρίχνουμε όλο πίσω στην κατσαρόλα, με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα πυρέξ βουτυρώνουμε λίγο τον πάτο και τα πλάγια του.
  • Ρίχνουμε τα ριγκατόνι και το 1/5 από τη μπεσαμέλ. Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω το ραγού και το πιέζουμε καλά.
  • Ρίχνουμε και την υπόλοιπη μπεσαμέλ από πάνω.
  • Τέλος από πάνω σκορπίζουμε μερικά μικρά κομματάκια βούτυρο και το υπόλοιπο τυρί που κρατήσαμε.
  • Ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
  • Αφήνουμε εκτός φούρνου για 20 λεπτά πριν σερβίρουμε.