Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Ενα βήμα πιο κοντά οι επιστήμονες στην πρόβλεψη «ποιος θα μείνει φαλακρός…»

16 Φεβρουαρίου 2017

Ενα βήμα πιο κοντά οι επιστήμονες στην πρόβλεψη «ποιος θα μείνει φαλακρός…»

F85CD1D82CD00CD079C780E887540C37Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν 287 παραλλαγές του ανθρωπίνου γονιδιώματος, που σχετίζονται με πάνω από 100 γονίδια και αυξάνουν τον κίνδυνο αλωπεκίας στους άνδρες. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη των πιθανοτήτων που έχει ένας άνδρας να χάσει όλα ή σχεδόν όλα τα μαλλιά του στο μέλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS Genetics οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον Ρικάρντο Μαριόνιπου, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για πάνω από 52.000 άνδρες, 40 έως 69 ετών. Από αυτούς, το 32% δεν είχαν χάσει καθόλου τρίχες, το 23% είχαν ελαφρές απώλειες, το 28% μέτριες και το 18% σοβαρές.

Έτσι κατάφεραν να εντοπίσουν τις 287 παραλλαγές του ανθρωπίνου γονιδιώματος, που σχετίζονται με πάνω από 100 γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο αλωπεκίας στους άνδρες.

Αρκετά από τα νέα γονίδια σχετίζονται με τη δομή και την ανάπτυξη των τριχών. Μερικά από αυτά μπορεί να αποτελέσουν στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών θεραπειών κατά της φαλάκρας.

Πολλά από τα ένοχα γονίδια βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ, που οι άνδρες κληρονομούν μόνο από τις μητέρες τους.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ήδη μια μέθοδο πρόβλεψης της πιθανότητας στο μέλλον , με βάση την παρουσία ή απουσία συγκεκριμένων γενετικών παραγόντων. Παραδέχθηκαν πάντως ότι μια ακριβής πρόβλεψη απέχει ακόμη πολύ. Προς το παρόν, είναι δυνατό να εντοπισθούν κάποιες ομάδες του ανδρικού πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
Πηγές:health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ