Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Η αξία της ανθρώπινης ζωής (Μίνα Μπουλέκου, Συγγραφέας, Ποιήτρια, Αρθρογράφος)

11 Μαρτίου 2017

Η αξία της ανθρώπινης ζωής (Μίνα Μπουλέκου, Συγγραφέας, Ποιήτρια, Αρθρογράφος)

«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο, καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο, το μεταξύ τους φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή» λέει ο μεγάλος μας Νίκος Καζαντζάκης στο έργο του «Ασκητική».

Η αξίας της ζωής μας, είναι μοναδική και ανεπανάληπτη και δεν δύναται να μετρηθεί. Από την ώρα που γεννιόμαστε, μέχρι την ώρα που θα φύγουμε, αποτελεί ένα ατέλειωτο ταξίδι αναζήτησης με διαφορετικό προορισμό. Ο κάθε ένας από εμάς, έχει να εκπληρώσει το δικό του επίγειο έργο και την δική του αποστολή. Η διαδρομή της, είναι σχεδόν πάντα άγνωστη, άλλοτε συναρπαστική και άλλοτε οδυνηρή.

– Αλήθεια ποια είναι η αξία και το νόημά της;

– Ποιος είναι ο σκοπός και ποιος ο προορισμός της ανθρώπινης ύπαρξης;

aksia

Έχει μελετηθεί από πολλούς στοχαστές της ανθρωπότητας, μέσα από διάφορα θεολογικά, φιλοσοφικά και λογοτεχνικά ρεύματα που απασχόλησαν την ανθρώπινη ιστορία και την εξέλιξη του είδους μας.

Η παρουσία μας εδώ στη γη, αποτελεί ένα μικρό μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου του Θεού για την αιώνια ζωή μας. Όταν βρούμε τον αληθινό προορισμό της ψυχής μας, εκπληρώνουμε την πορεία του πεπρωμένου μας, μέσα από τις ατέλειωτες δοκιμασίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στον καθημερινό μας αγώνα, μαθαίνουμε να είμαστε πιο δυνατοί, μαθαίνουμε να επιβιώνουμε, μαθαίνουμε να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι. Άλλωστε ο σκοπός είναι να φτάσουμε σε ένα ανώτερο επίπεδο τελειότητας.

Η ζωή είναι το μεγαλύτερο δώρο που χάρισε ο Θεός στον άνθρωπο, δημιουργώντας τον κατ’ εικόνα και κατ’ ομοίωσιν. Είναι ένα καθημερινό θαύμα που συντελείται σε κάθε ζωντανή μορφή ολοκληρώνοντας έναν κύκλο με αρχή, μέση και τέλος.

Οι άνθρωποι μέσα στην πορεία τους, στο χώρο και στο χρόνο έπαψαν να θυμούνται και ξέχασαν τον παράδεισο, που τους δόθηκε τόσο απλόχερα. Δεν έμαθαν να εκτιμούν αυτό το θείο δώρο.

Η μεγαλύτερη παρωδία της ανθρωπότητας, είναι ότι η ζωή μας έγινε ένας διαρκής και συνεχόμενος θάνατος, με χιλιάδες αθώα θύματα που αφανίζονται καθημερινά σε πολέμους μίσους από άπληστους και μισαλλόδοξους ανθρώπους, χωρίς ηθικούς κανόνες, αποφασίζοντας ερήμην και στερώντας μας την ελπίδα, για την συνέχεια και την διαιώνισή μας.

Οι παράγοντες εκείνοι που συνθέτουν στο σύνολο της ζωής των ανθρώπων, μια ολοκληρωμένη πορεία είναι: η ελευθερία του κάθε ατόμου, ο σεβασμός στα δικαιώματά του, η δικαιοσύνη ως μέτρο εξισορρόπησης, η αγάπη στον εαυτό μας και στον συνάνθρωπό μας, η χαρά της προσφοράς, η προσδοκία της ευτυχίας, η ανάπτυξη σχέσεων, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στη φιλία, η οποία αποτελεί μια σχέση επιλογής στηριζόμενη στην αλληλοεκτίμηση και στον αλληλοσεβασμό, η δημιουργία κάθε μορφής τέχνης που θα καλλιεργήσει τον εσωτερικό μας κόσμο και θα σφυρηλατήσει την πνευματική μας υπόσταση.

Ο καθένας από εμάς, χαράσσοντας το δικό του μονοπάτι ξεχωριστά, δίνει την δική του ερμηνεία, βασιζόμενος στο πώς έχει γαλουχηθεί και τι εμπειρίες έχει αποκτήσει κατά την διάρκειά του.

Σημαντική προϋπόθεση όλων, είναι οι προτεραιότητες που δίνουμε σε κάθε σκοπό, ιεραρχώντας από τα πιο σημαντικά στα λιγότερο σημαντικά πράγματα, καθορίζοντας και χτίζοντας τις πραγματικές αξίες της ζωής μας.

Πολλοί άνθρωποι σπαταλούν τον χρόνο τους σε ανούσια πράγματα χωρίς ιδιαίτερο νόημα, προσπαθώντας να γεμίσουν τα τεράστια κενά τους και αυτό τους οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο χωρίς πραγματική διέξοδο.

Η ζωή μας έχει αληθινά νόημα όταν είμαστε σε θέση να διακρίνουμε εκείνα τα χαρακτηριστικά, που θα μας επιτρέψουν να έχουμε μια ομαλή και ικανοποιητική πορεία.

– Αντιμετωπίστε την ζωή, πάντα με αισιοδοξία και με μια θετική ματιά.

– Να είστε ευγνώμονες, για όσα έχετε και όσα σας δόθηκαν.

– Να μην ξεχνάτε το σημαντικότερο όλων, ότι έχοντας υγεία τόσο σωματική, όσο και ψυχική, έχουμε τα πάντα.

– Μάθετε να συγχωρείτε, γιατί κανένα πλάσμα δεν είναι τέλειο.

– Κάντε τα λόγια σας πράξεις, δίνοντας ένα χέρι βοήθειας σε όποιον σας το ζητήσει.

– Δώστε πάντα μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό σας και στον πλησίον σας.

– Σε κάθε δυσκολία που παρουσιάζεται, διατηρείστε το χαμόγελό σας και την ψυχραιμία σας.

– Απαλλαγείτε από κάθε είδους αρνητικές σκέψεις που θα σας κάνουν δυστυχισμένους.

– Σε κάθε αρνητική κατάσταση που προκύπτει, υπάρχει πάντοτε και η άλλη πλευρά που θα πρέπει να εξετάσετε με πλήρη σύνεση και συναίσθηση. Οι απαντήσεις σε κάθε πρόβλημα θα σας δοθούν, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

– Ο χρόνος γιατρεύει κάθε πληγή, αρκεί να δώσετε στον εαυτό σας τον κατάλληλο χρόνο, να απελευθερωθείτε απ’ ό,τι σας κρατά δέσμιους.

– Η διαδρομή του καθενός είναι ξεχωριστή, για τον λόγο αυτό μην συγκρίνετε την ζωή σας με των άλλων.

– Υπεύθυνος για την ευτυχία ή την δυστυχία σας, είστε αποκλειστικά εσείς ο ίδιος με τις επιλογές σας.

– Κάθε μέρα είναι και μια νέα αρχή.

Μια ζωή γεμάτη άπειρες εικόνες που περνούν μπροστά μας σε κλάσματα δευτερολέπτων καθώς φεύγουμε από αυτήν. Μια ζωή τόσο σύντομη στην διάρκειά της. Ας την φυλάξουμε ως «κόρη οφθαλμού» γιατί είναι πραγματικά ένας πολύτιμος θησαυρός.