Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου (Κατερίνα Χουζούρη)

21 Μαρτίου 2017

Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου (Κατερίνα Χουζούρη)

Από  τους φετινούς εορτασμούς για τη εθνική επέτειο, επιλέξαμε την εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, την εορταστική εκδήλωση του  Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και την επετειακή εκδήλωση που θα γίνει στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».

Κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, την Τρίτη, 21 Μαρτίου, στις 19:00μ.μ., θα  μιλήσει ο Ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβοριάς με θέμα: «Ο Ελληνικός Πολιτισμός της προεπαναστατικής περιόδου, ως βασικός συντελεστής του αγώνα της ανεξαρτησίας». Θα ακολουθήσουν η απονομή του Αριστείου των Γραμμάτων, καθώς και η προκήρυξη  του Αριστείου των Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών, από τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών Βασίλειο Χ. Πετράκο.

φωτο 1

«Ο χορός του Ζαλόγγου», έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ

Επετειακή εκδήλωση με θέμα «Το 1821 στο δημοτικό τραγούδι», πραγματοποιείται από τον Περιφερειάρχη  Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τους αρκαδικούς  συλλόγους:  Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος, Τεγεατικό Σύλλογο, Ένωση Τριπολιτών Ατικής και Παγγορτυνική Ένωση,  την Τετάρτη 22 Μαρτίου στις 18.30μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8.

φωτο 2

«Ο χορός του Ζαλόγγου» ή «Οι Σουλιώτισσες», έργο του Claude Pinet, ελαιογραφία σε καμβά, Μουσείο Μπενάκη

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και οι πρόεδροι των αρκαδικών συλλόγων, ενώ η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών  Μαρία Μαντουβάλου θα μιλήσει με θέμα: «Όταν η ιστορία γράφεται με δημοτικό τραγούδι». Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «εικόνες από την επανάσταση του 1821», του σκηνοθέτη Σωτήρη Λαμπρόπουλου.

Το εορταστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δημοτικά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς.

Λαμβάνουν μέρος:

Η χορωδία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Μπερή και η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Πάνας», με  σύνολο δημοτικής μουσικής και τον Κώστα  Παυλόπουλο στο τραγούδι. Η εκδήλωση θα κλείσει με τον Χορευτικό  Όμιλο Τρίπολης σε παραδοσιακούς χορούς, υπό τη διδασκαλία της Χριστίνας  Ζαμπαθά. Τον συντονισμό του προγράμματος έχει ο Νίκος Τσιντής, πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Γλυφάδας ο «Αρκάς».

Η τρίτη εκδήλωση οργανώνεται από το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το οποίο με την ευχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, θα πραγματοποιήσει εορταστική εκδήλωση, με τη συμμετοχή των ενοριακών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων, παρουσιάζοντας χορούς από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη προσφορά των δασκάλων του Γένους στην αφύπνιση του Ελληνισμού και την αναγέννηση των επιστημών και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαρτίου, στις 19.00μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Αρσακείου Ψυχικού (Κοκκώνη 18). Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η Ορχήστρα ΚΑΝΩΝ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γεωργίου Δεμελή, ενώ θα τραγουδήσει ο Παναγιώτης Λάλεζας.

Κατερίνα Χουζούρη