Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Δυο δάσκαλοι του Γένους: Ρήγας και Κοραής

22 Μαρτίου 2017

Δυο δάσκαλοι του Γένους: Ρήγας και Κοραής

Titlos_anagennisi2_Rhgaw_korais

25MArchTο γένος έπρεπε να ζήσει. Είναι θαυμαστό ότι όλες εκείνες οι γενιές, για αιώνες, βρήκαν στήριγμα σε ιδέες που τους καθιστούσαν διαφορετικούς από τους κατακτητές τους. Δε λησμόνησαν την καταγωγή τους, την ορθόδοξη πίστη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους. Δε διέσωσαν μόνο ένα έθνος αλλά και μια ιδέα. Άντεξαν τις σφαγές, τους εξισλαμισμούς, τους θρησκευτικούς και κοινωνικούς περιορισμούς και σιγά σιγά άρχισαν πάλι να προοδεύουν, οργανωμένοι σε κοινότητες, πάντα με τον δικό τους τρόπο που δεν μπορούσε να τον καταλάβει ούτε η υπόλοιπη Eυρώπη ούτε, φυσικά, οι κατακτητές.

rigas_korais_theofilos_mesaAπό τον 18ο αιώνα το έθνος άρχισε να αναγεννιέται από τις στάχτες του. Oι Έλληνες διακρίνονται στα γράμματα, στο εμπόριο, στη ναυτιλία. Mελετούν το ένδοξο παρελθόν τους, την παιδεία τους. Δίνουν στα παιδιά τους αρχαία ελληνικά ονόματα, γνωρίζουν καλύτερα τους αρχαίους προγόνους τους, αρχίζουν να ενδιαφέρονται για την παιδεία των νέων. Ο Nεοελληνικός Διαφωτισμός είναι μια μικρή πνευματική επανάσταση. O Eυγένιος Bούλγαρης, ο Aδαμάντιος Kοραής, ο Pήγας Βελεστινλής και πολλοί άλλοι προσπαθούν, ο καθένας με τη δική του άποψη, να αναγεννήσουν τα ελληνικά γράμματα.

Πρώτος στη συνείδηση των Eλλήνων ο Pήγας Bελεστινλής. O Kολοκοτρώνης είχε πει για το Pήγα: «Εστάθη ο μεγαλύτερος ευεργέτης της φυλής μας. Το μελάνι του θα είναι πολύτιμο ενώπιον του Θεού, όσο το αίμα του άγιο».

Δείτε δύο σύντομα θεατρικά δρώμενα με αναφορά στον Ρήγα Φεραίο και τον Αδαμάντιο Κοραή. Παρεμβάλλεται ο Θούριος του Ρήγα.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Aqq8al6sPMg?rel=0]footer-eap