Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Σταθερές οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 για 3η χρονιά

2 Απριλίου 2017

Σταθερές οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 για 3η χρονιά

edu_what_is_earth_UPΣχεδόν στα ίδια επίπεδα έχουν παραμείνει -για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία. Πρόκειται οπωσδήποτε για μία καλή είδηση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είναι σημαντικό ωστόσο να αξιοποιηθούν αυτά τα δεδομένα και να υπάρξει μία συνέχεια.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Εnergy Αgency), Fatih Birol:

Αυτά τα τρία χρόνια που είχαμε σταθερές εκπομπές σε μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια οικονομία σηματοδοτούν μια αναδυόμενη τάση και αυτό είναι ένας λόγος για να είναι κανείς αισιόδοξος, ακόμη και αν είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές έφτασαν οριστικά και αμετάκλητα στο υψηλότερο σημείο τους. Επίσης, είναι ένα σημάδι ότι η δυναμική της αγοράς και οι τεχνολογικές βελτιώσεις παίζουν ένα ρόλο σε αυτή την ιστορία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι προμήθειες φυσικού αερίου από σχιστόλιθο έχουν γίνει μια φθηνή πηγή ενέργειας.

Αν και δεν υπήρξε σε μεγάλο βαθμό καμία αλλαγή στην Ευρώπη, οι μεγαλύτερες διαφορές στις εκπομπές CO2 προήλθαν από τους δύο πιο σημαντικούς καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο: τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Τα δύο αυτά τεράστια κράτη βοήθησαν να αντισταθμιστεί η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από άλλες χώρες.