Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Ο μικρός σταυραετός

4 Απριλίου 2017

Ο μικρός σταυραετός

Μια φορά κι έναν καιρό, εδώ στην Ελλάδα, σε μια πράσινη κοιλάδα ζούσαν οι χαρταετοί, πολύχρωμοι και καμαρωτοί! Ήταν όλοι τους πολύ μεγάλοι, με 6 γωνίες και με μια ξύλινη βάση, που κρατούσε σταθερή την κάθε τους γωνία. Είχαν όλοι από 6 διαφορετικά χρώματα και από μια μακριά πολύχρωμη ουρά.

Όλοι εκτός από Έναν! Τον μικρό Σταυραετό!

Ήταν διαφορετικός από τους άλλους χαρταετούς. Είχε μόνο 4 γωνίες και το πρόσωπό του δεν ήταν πλατύ και στρογγυλό, ήταν στενό και μακρουλό. Είχε μόνο ένα χρώμα, ένα κατακόκκινο λαμπερό χρώμα! Και η ξύλινη βάση που στερέωνε τις 4 γωνίες του σχημάτιζε έναν σταυρό, γι΄ αυτό και η μανούλα του δεν τον φώναζε χαρταετό, τον φώναζε Σταυραετό!

Όμως είναι δύσκολο πράγμα να είσαι διαφορετικός, όλοι σε κοιτούν με μισό μάτι. Έτσι λοιπόν κοίταζαν όλοι οι πολύχρωμοι χαρταετοί τον μικρό σταυραετό, με μισό μάτι.

stayraetos_mesa

Το παραμύθι της Δόξας Κωτσαλίδου θα μπορούσε να είναι ένα πασχαλιάτικο παραμύθι, που ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα, ταξιδεύει 40 ημέρες και νύχτες μέσα στη Σαρακοστή, αγωνιά κι αντέχει τη Σταύρωση και δικαιώνεται με την Ανάσταση και τη γιορτή του Πάσχα, όπου όλοι οι άνθρωποι αγαπούν το κόκκινο χρώμα και τσουγκρίζουν κόκκινα αυγά! Θα μπορούσε όμως να είναι κι ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, την υπομονή και την επιμονή, την ψυχική αντοχή στις δοκιμασίες της ζωής, την αγάπη για όλον τον κόσμο, την πίστη στα θαύματα, τη δικαίωση όλων των τίμιων αγώνων και, προπάντων, ένας ύμνος στην αληθινή και βαθιά ελευθερία… αυτήν χωρίς σπάγκους! Ο μικρός Σταυραετός θα μπορούσε να είναι και τα δυο!

mikros stayraetos_exofyllo

 

Το παραμύθι «Ο μικρός Σταυραετός» της Δόξας Κωτσαλίδου είναι κατάλληλο για παιδιά νηπιακής και πρώτης σχολικής ηλικίας και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Γράφημα», με εικόνες καλλιτεχνημένες από την Ελένη Μολύβα.