Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Η δίκη του Ιησού

12 Απριλίου 2017

Η δίκη του Ιησού

titlos_2_diki

Οι στρατιώτες και ο όχλος οδήγησαν τον Ιησού στο σπίτι του Καϊάφα, του αρχιερέα εκείνης της χρονιάς. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι του λαού. Ο Πέτρος ακολούθησε τον Ιησού, στάθηκε μαζί με τους υπηρέτες του αρχιερέα και παρακολουθούσε από μακριά ό,τι συνέβαινε.

2_Diki

Όλο το συνέδριο, δηλαδή οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι, ζητούσαν μια ψεύτικη μαρτυρία εναντίον του Ιησού για να τον θανατώσουν. Ήρθαν πολλοί ψευδομάρτυρες αλλά δεν βρέθηκε καμιά κατηγορία. Τέλος παρουσιάστηκαν δύο και είπαν: «Αυτός είπε ότι μπορεί να γκρεμίσει το Ναό και σε τρεις ημέρες να τον ξαναχτίσει». Πράγματι το είχε πει αυτό ο Ιησούς, αλλά εννοούσε το θάνατο και την τριήμερη ανάστασή του.

Τότε σηκώθηκε όρθιος ο αρχιερέας και ρώτησε τον Ιησού: «Σε ορκίζω στο όνομα του ζωντανού Θεού να μας πεις αν είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού». Ο Ιησούς αποκρίθηκε: «Εσύ το είπες ότι είμαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού. Αλλά σου λέω ότι από τώρα θα δείτε τον Υιό του ανθρώπου να κάθεται στα δεξιά του παντοδύναμου Θεού και να έρχεται πάνω στα σύννεφα τ’ ουρανού».

Ο αρχιερέας ξέσχισε αγανακτισμένος τα ρούχα του και είπε: «Δεν χρειαζόμαστε άλλη μαρτυρία. Να, ακούσατε πώς βλαστήμησε! Ποια γνώμη έχετε λοιπόν γι’ αυτόν;» Κι όλοι οι σύνεδροι φώναξαν: «Είναι ένοχος, πρέπει να καταδικαστεί σε θάνατο!» Και τον έφτυσαν στο πρόσωπο κι άρχισαν να το χτυπούν και να τον χλευάζουν και του έλεγαν ειρωνικά: «Προφήτεψε λοιπόν, ποιος είναι αυτός που σε χτύπησε

footer-eap