Πεμπτουσία

Ο … διαστημικός Έλληνας (Δρ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Υπεύθυνος Περιεχομένου Πεμπτουσίας)

21 Απριλίου 2017

Για 5η (!) φορά ο ελληνικής καταγωγής Φιοντόρ Γιουρτσίχιν (Θεόδωρος Γραμματικόπουλος, Ρώσος πολίτης με ποντιακές ρίζες) βρίσκεται στο διάστημα. Ο 58χρονος ομογενής κοσμοναύτης αυτή τη φορά θα έχει μαζί του και τον «πρωτάρη» Αμερικανό της ΝΑΣΑ Τζακ Φίσερ, σε ένα από κοινού πρόγραμμα των δύο μεγάλων κρατών.

Στιγμιότυπο από παλαιότερη επίσκεψη του Φ. Γιουρτσίχιν στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κ. Στεφανόπουλο

Στιγμιότυπο από παλαιότερη επίσκεψη του Φ. Γιουρτσίχιν στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κ. Στεφανόπουλο

Το ταξίδι τους ξεκίνησε το πρωί της 20ής Απριλίου από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ και θα διαρκέσει μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκειά του, οι κοσμοναύτες θα παραλάβουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τους 2 ελληνικούς μικροδορυφόρους, αλλά και θα συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ν. Τραμπ. Όπως επέλεξε ο συμπατριώτης μας, τα ονόματα των δυο τους στην αποστολή θα είναι «Όλυμπος-1» και «Όλυμπος-2».

yiurzihin55

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, όπως κάνει κάθε φορά από το πρώτο του διαστημικό ταξίδι το 2002, θα φέρει μαζί του την ελληνική σημαία (σε ένα του ταξίδι είχε πάρει και την κυπριακή σημαία)! Αυτή τη φορά όμως θα ανεβάσει στο διάστημα και κάτι ακόμα: μια ποντιακή λύρα και τη σημαία του ΠΑΟΚ, όπως του ζήτησε ο Πρόεδρος της ομάδας της Θεσσαλονίκης, Ιβάν Σαββίδης. Μάλιστα, ο κ. Σαββίδης διοργάνωσε την αποστολή 80 νέων από τη Ρωσία στο Μπαϊκονούρ, για την τελετή της εκτόξευσης του πυραύλου που θα τους μεταφέρει στο διάστημα.

Από τη συνάντηση Ιβάν Σαββίδη - Φιοντόρ Γιουρτσίχιν στο Ροστόφ, όπου ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ του ζήτησε να μεταφέρει στο διάστημα μια σημαία ακόμα και μια λύρα

Από τη συνάντηση Ιβάν Σαββίδη – Φιοντόρ Γιουρτσίχιν στο Ροστόφ, όπου ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ του ζήτησε να μεταφέρει στο διάστημα μια σημαία ακόμα και μια λύρα

Ο ομογενής τιμώντας την Κύπρο

Ο ομογενής τιμώντας την Κύπρο