Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Γιατί μας ενδιαφέρει το Μποζόνιο Higgs;

25 Απριλίου 2017

Γιατί μας ενδιαφέρει το Μποζόνιο Higgs;

TUTS-eugenΟ καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Columbia Michael Tuts συνομιλεί με το κοινό την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 και ώρα 19:30 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Τον καθηγητή Μichael Tuts έχει προσκαλέσει ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Columbia στην Ελλάδα και η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου. Σημειώνεται ότι θα δοθεί μία και μόνο ομιλία με κεντρικό  άξονα τρία ενδιαφέροντα ερωτήματα:

–         Γιατί μας ενδιαφέρει το Μποζόνιο Higgs;

–         Πώς το ανακάλυψαν 6.000 επιστήμονες στο CERN;

–         Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Η έρευνα του καθηγητή Michael Tuts επικεντρώνεται στην Πειραματική Φυσική Υψηλών Ενεργειών. Ο Michael Tuts διετέλεσε επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας των ΗΠΑ που συμμετέχει στο πείραμα ATLAS, ενός από τα 4 κύρια πειράματα που υλοποιούνται στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (LHC) στο CERN. Εκτός από την θεωρητική έρευνα, ο Μichael Tuts έχει την εξαιρετική ικανότητα να προσεγγίζει το ευρύ κοινό και να εξηγεί με τρόπο ελκυστικό και κατανοητό αφηρημένες και δυσνόητες επιστημονικές έννοιες.

TUTS-eugen02

Θα ακολουθήσει η προβολή της ψηφιακής παράστασης: «Phantom of the Universe» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο. Θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις  (ώρες 20:45 και 21:30).

Από  τον «αγώνα ταχύτητας» των πρωτονίων στον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων του κόσμου στο Cern μέχρι την Μεγάλη Έκρηξη και το «αναδυόμενο» Σύμπαν, αλλά και την κατάβαση σ’ ένα υπόγειο στην Νότια Ντακότα, σχεδόν 1.500 m κάτω από την επιφάνεια της Γης, η παράσταση αυτή εισάγει τους θεατές στην πολυσχιδή έρευνα για την σκοτεινή ύλη. Τις σκηνές αυτής της παράστασης, που «ζωντανεύουν» στον θόλο του Πλανηταρίου, φαντάστηκε o Michael Barnet, φυσικός στο Berkeley Lab, κατά την διάρκεια της θητείας του στο CERN, ως συντονιστής της διάχυσης των επιστημών.

  • Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από τις 18:30 της ίδιας ημέρας από την Γραμματεία εισόδου του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο) και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Θα διατεθούν 180 δελτία εισόδου. Κάθε ενδιαφερόμενος/η θα μπορεί να προμηθευτεί ένα (1) δελτίο εισόδου.
  • Ο χώρος είναι προσβάσιμος και φιλικός σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία και οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Για την ομιλία του καθηγητή Michael Tuts:

– έχει ήδη προβλεφθεί  διερμηνεία  από/προς Ελληνικά – Αγγλικά και 

– υπάρχει δυνατότητα Διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177143, στο fax: 210 9417514 ή στην ηλεκτρονική  διεύθυνση: public@eef.edu.gr.

  • Η ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση «Phantom of the Universe» προβάλλεται στα Αγγλικά.
  • Για όσους/όσες δεν μπορέσουν να παρευρεθούν, σημειώνεται ότι η ομιλία του καθηγητή M. Tuts, θα μεταδίδεται  ταυτόχρονα (live streaming),  στα Αγγλικά, μέσω Διαύλου από τον παρακάτω σύνδεσμο:  https://diavlos.grnet.gr/event/e856