Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Α’ Ηµερίδα της Οµοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος

7 Μαΐου 2017

Α’ Ηµερίδα της Οµοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Μαΐου 2017, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ι.Μ. Πεντέλης) οι εργασίες της Α’ Ηµερίδας της Οµοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος «Ελληνική Μουσική Παράδοση και 21ος αιώνας», η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

omospondia4

Επιστηµονικές και τεκµηριωµένες εισηγήσεις εκφώνησαν η Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέµατος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς του Υπουργείου Πολιτισµού, καθώς και άλλοι επιστήµονες από τους  χώρους της Ιατρικής, της Νοµικής, της Μουσικολογίας, της Πολιτιστικής Διαχείρισης, της Εκπαίδευσης και της Θεολογίας, τροφοδότώντας το κοινό µε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες προσεγγίσεις στις εξής θεµατικές ενότητες:

omospondia5

  • Δηµιουργίας κατάλληλων δοµών παιδαγωγικού διαλόγου της Βυζαντινής Μουσικής µε τις άλλες συγγενικές µορφές καλλιτεχνικής δηµιουργίας, όπως η λόγια και παραδοσιακή µουσική.
  • Προσπάθειας διεθνούς προστασίας της ελληνικότητας της βυζαντινής µουσικής µε την ανάρτηση της στους καταλόγους προστατευόµενων άυλων πολιτιστικών αγαθών της UNESCO.
  • Επιστηµονικής κατάδειξης της ευεργετικής επίδρασης της βυζαντινής µουσικής στο βίο του ανθρώπου
  • Πρότασης για τη θεσµική θωράκιση του ιεροψαλτικού λειτουργήµατος

omospondia2

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυµο εκπροσώπησε ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Θερµοπυλών κ. Ιωάννης, Ηγούµενος της Ι.Μ. Πεντέλης.

omospondia3

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουµπλής, καθώς και οι αρµόδιοι τοµεάρχες των κοινοβουλευτικών κοµµάτων Νίκη Κεραµέως (ΝΔ), Δηµήτρης Κωνσταντόπουλος (Δηµοκρατική Συµπαράταξη), Κώστας Κατσίκης (ΑΝΕΛ), Θεοδώρα Μεγαλοοικονόµου (Ένωση Κεντρώων) και Γιώργος Μαυρωτάς (Το Ποτάµι).

omospondia1

Κοινή πεποίθηση στα χείλη όλων των παρευρισκοµένων ήταν ότι η βυζαντινή µουσική αποτελεί ένα µμοναδικό εθνικό πολιτιστικό θησαυρό που πραγματικά αξίζει την προσοχή της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Είναι µία οικουμενική τέχνη που πρέπει τάχιστα να ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονοµιά. Για το σκοπό αυτό η ΟΜΣΙΕ συνεργάζεται στενά µε το Υπουργείο Πολιτισμού για την προώθηση σχετικού ψηφίσματος.

Σημείωση: Οι επισκέπτες της Πεμπτουσίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις της Ημερίδας στη pemptousia.tv