Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

180 χρόνια Θεολογικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ

15 Μαΐου 2017

180 χρόνια Θεολογικών Σπουδών στο ΕΚΠΑ

_DSC5035_result

Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής 9-11 Μάϊου 2017 το τριήμερο Θεολογικό Συμπόσιο με αφορμή τα 180 χρόνια ιστορίας τόσο του ΕΚΠΑ όσο και της Θεολογικής Σχολής και θέμα: «180 χρόνια θεολογικών σπουδών (1837-2017)». Στο εν λόγω Συμπόσιο έλαβαν μέρος σχεδόν όλα τα μέλη ΔΕΠ της Σχολής, αναλαμβάνοντας να εισηγηθεί ο καθένας σχετικά με την ιστορία και τις προοπτικές του δικού του γνωστικού αντικειμένου.

IMG_7925_result

_MG_7556_result

_DSC5183_result

_DSC5198_result

Μέσα από αυτή την επιστημονική διαδικασία οι φοιτητές και όσοι παρακολούθησαν το Συμπόσιο είχαν την ευκαιρία να σχηματίσουν μια συνολική εικόνα για τον τρόπο που η Θεολογία εισήλθε και πορεύτηκε στον ακαδημαϊκό χώρο. Αναδείχτηκε ταυτόχρονα η συμβολή της Θεολογικής Σχολής στην επιστήμη, την Εκκλησία, την Εκπαίδευση, την κοινωνία και τον κόσμο γενικότερα.

_DSC5233_result

_DSC5306_result

Οι εργασίες του Συμποσίου ολοκληρώθηκαν την 11 Μαΐου 2017 και ώρα 19.00 με την εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφιερωμένη στις κορυφαίες προσωπικότητες της Σχολής, στις οποίες αναφέρθηκε με ομιλία του ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Καθηγητής Απόστολος Νικολαΐδης, ειδικότερα όμως στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, ο οποίος ομίλησε με θέμα «Από την Θεολογική Σχολή των Αθηνών σε κρίσιμες αποστολές: Αφρική και Αλβανία». Στην ομιλία του ο κ. Αναστάσιος, ο οποίος διετέλεσε επί πολλά χρόνια Καθηγητής της Ιστορίας των Θρησκευμάτων στη Σχολή και Κοσμήτωρ αυτής αναφέρθηκε, σαν σε αυτοβιογραφία, σε όλες τις κρίσιμες στιγμές και αποφάσεις της ζωής του, αλλά και τον τρόπο που οργάνωσε με τη Χάρη του Αναστάντος Χριστού και στη βάση της θεολογικής του παιδείας αφενός την ιεραποστολή στην Αφρική, αφετέρου την ανασύσταση της Εκκλησίας της Αλβανίας που λόγω του αθεϊστικού καθεστώτος είχε πλήρως διαλυθεί. Το πλήθος κόσμου που βρέθηκε στην ανωτέρω εκδήλωση είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μέσα από την προβολή σχετικού video το τεράστιο έργο που συντελέστηκε ιδιαίτερα στην Αλβανία.

_MG_9564_result

_MG_9627_result

_MG_9716-_result

Η ανωτέρω εκδήλωση ήταν ενταγμένη στη σειρά των επετειακών εκδηλώσεων που προγραμμάτισε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για το έτος 2017, οπότε συμπληρώθηκαν τα 180 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς του σε όλους τους τομείς της ελληνικής και παγκόσμιας κοινωνίας. Στόχος αυτής της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της εκκλησιαστικής του προσφοράς.

IMG_9684_result

Από την Κοσμητεία
της Θεολογικής Σχολής