Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Κυβερνοεπιθέσεις: “Αντι–ιϊκό” η υπανάπτυξη στα ελληνικά νοσοκομεία

17 Μαΐου 2017

Κυβερνοεπιθέσεις: “Αντι–ιϊκό” η υπανάπτυξη στα ελληνικά νοσοκομεία

Στην Ελλάδα, ελάχιστα συστήματα “μιλούν” με τα υπόλοιπα και εάν κάτι τέτοιο μπορεί και είναι εφικτό, δεν είναι προτυποποιημένο αλλά ο ισχυρός θέτει τους όρους της Διαλειτουργικότητας.

cyberattack17-660

Μικρός έως ελάχιστος είναι ο κίνδυνος να προσβληθούν οι ελληνικές υπηρεσίες Υγείας από τις κυβερνοεπιθέσεις που μαστίζουν 100 χώρες.

Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για επιθέσεις σε 50.000 “στόχους”, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναφέρονται στη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ινδία και την Κίνα.

Το σύστημα Υγείας της Ελλάδας δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα, καθώς δεν διαθέτει τη δικτύωση και τα ηλεκτρονικά συστήματα των συστημάτων άλλων χωρών.

Μιλώντας προχθές σε ειδική εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος τόνισε πως η χώρα μας δεν διαθέτει ψηφιακά μητρώα και μηχανισμούς χρήσης τους και σύγχρονης διάδοσης τους προς συστήματα και εφαρμογές.

Δεν διαθέτει σοβαρό Εθνικό Σύνολο Δεδομένων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ψηφιακή διαχείριση του Ιατρονοσηλευτικού Προσωπικού (Μητρώο Επαγγελματιών Υγείας), των Ιατρικών Εξετάσεων, των Υγειονομικών και Λοιπών Ειδών και Αναλωσίμων, του Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, των Δομών Υγείας και της διάρθρωσής τους.

Στην Ελλάδα, ελάχιστα συστήματα “μιλούν” με τα υπόλοιπα και εάν κάτι τέτοιο μπορεί και είναι εφικτό, δεν είναι προτυποποιημένο αλλά ο ισχυρός θέτει τους όρους της Διαλειτουργικότητας.

‘Εργα
Με σκοπό να αποκτήσουμε στοιχειώδεις υποδομές, το υπουργείο Υγείας έχει καταθέσει, μεταξύ άλλων, τα εξής έργα:

Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την Υποστήριξη του νέου μοντέλου εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Υγείας. Το έργο ανέρχεται στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ και έχει ως φορέα υλοποίησης την ΗΔΙΚΑ.

Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για την Ηλεκτρονική Υγεία. Το έργο ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ και το έργο φαίνεται από τις προεκτάσεις του πως θα είναι άκρος συνεργατικό.

Παρέλυσε
Στον αντίποδα, συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις παρέλυσαν την Παρασκευή το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Η κυβερνοεπίθεση απειλεί το σύστημα Υγείας της Βρετανίας, επηρεάζοντας τα συστήματα νοσοκομείων σε κάθε γωνιά της χώρας.

Σύμφωνα με τον Guardian, η επίθεση των χάκερ έπληξε ταυτόχρονα τα πληροφοριακά συστήματα δεκάδων νοσοκομείων ανά την χώρα.

Συστήματα
Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε και η διοίκηση του ΕΣΥ της χώρας (NHS) σε επίσημη ανακοίνωσή της, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τον ακριβή τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται τα συστήματα IT.

O υπουργός Υγείας της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ενημερώθηκε από αξιωματούχους ειδικούς στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, όπως επίσης και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Τουλάχιστον 21 νοσοκομεία και ιατρεία στην Αγγλία και τη Σκωτία ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα των χάκερ, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να σπεύδουν στα νοσοκομεία μόνο σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.

Πηγή: iatronet.gr