Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Με tablet θα γίνονται οι έλεγχοι για τα κουνούπια

19 Μαΐου 2017

Με tablet θα γίνονται οι έλεγχοι για τα κουνούπια

Με ένα tablet αντί για χειρόγραφα θα γίνονται στο εξής οι έλεγχοι των συνεργείων καταπολέμησης κουνουπιών στο υπαίθριο περιβάλλον για την πυκνότητα των προνυμφών στα νερά.

Κάθε συνεργείο θα καταγράφει στη συσκευή αυτή τον αριθμό των προνυμφών από τον οποίο θα καθορίζεται στη συνέχεια η αναγκαιότητα ψεκασμού σε κάποιο σημείο.

Τα στοιχεία αυτά, μάλιστα, θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο, μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής, στα γραφεία του αναδόχου που έχει αναλάβει το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας που παρακολουθούν την εξέλιξη του προγράμματος.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφοκλής Κουρτίδης, ο οποίος διευκρινίζει ότι είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σύστημα τίθεται σε λειτουργία σε περιφέρεια της χώρας.

“Τα συνεργεία εξετάζουν τις συγκεντρώσεις των προνυμφών στα νερά, προκειμένου στη συνέχεια να τις αξιολογήσουν και να δώσουν εντολή σε συνεργεία να κάνουν και ψεκασμούς. Όλα αυτά τα στοιχεία περνούσαν μέχρι τώρα σε χειρόγραφα τα οποία έπαιρνε η υπηρεσία την επόμενη μέρα” εξηγεί ο κ. Κουρτίδης.

Όπως λέει “φέτος εφαρμόζεται ένα καινοτόμο στην Ελλάδα σύστημα, μέσω του οποίου θα γίνεται η σύνταξη του σχετικού πρωτοκόλλου σε tablet αντί για χειρόγραφο.

Τα στοιχεία που περνούν στα tablet θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά και διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο (real time) στο γραφείο του αναδόχου για τον προγραμματισμό των δράσεων, ενώ θα κοινοποιούνται και στην περιφέρεια μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής”.

Παράλληλα ο κ. Κουρτίδης γνωστοποιεί ότι εδώ και δύο χρόνια η περιφέρεια παρακολουθεί, μέσω μιας άλλης εφαρμογής, την κίνηση των οχημάτων των συνεργείων που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών.

“Μέσω διαδικτύου και μέσω της εφαρμογής αυτής βλέπουμε στον υπολογιστή μας το στίγμα κάθε οχήματος και ξέρουμε ανά πάσα στιγμή που κατευθύνονται τα συνεργεία του αναδόχου μας” προσθέτει.

Επιπλέον σημειώνει ότι, για πρώτη φορά φέτος, υπάλληλοι της περιφέρειας θα παρευρίσκονται στη σύλληψη των ακμαίων κουνουπιών στις παγίδες, την καταμέτρηση του αριθμού τους και την ταυτοποίησή τους ανά γένος.

Στο πλαίσιο, άλλωστε, της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης των κουνουπιών, η περιφέρεια θα διοργανώσει εκδήλωση στα μέσα Ιουνίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης με πρωτότυπες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.

“Φέτος η παρακολούθηση του έργου καταπολέμησης κουνουπιών γίνεται με περισσότερη σπουδή καθώς το έργο είναι τριετές, έχουμε αποκτήσει καλύτερη εμπειρία και βελτιωνόμαστε για να παρακολουθούμε αποτελεσματικότερα τον ανάδοχο” προσθέτει ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ