Θεολογία και Ζωή

«Ιλάτι να γιλάσουμι»

20 Ιουνίου 2017

«Ιλάτι να γιλάσουμι»

Γιάννης Τσίκουλας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής Α.Π.Θ.

 

Στη μνήμη μου ολοζώντανη και ανεξίτηλη παραμένει από την παιδική μου ηλικία η εικόνα της θείας μου της Τρανταφλιάς να στέκεται στο μπαλκόνι της και να φωνάζει στις γειτόνισσές της: «Ιλάτι, μαρή, ιλάτι να γιλάσουμι κουμμάτ για να παν’ τα φαρμάκια σιακάτ’». Είχε πολλά φαρμάκια η θειά μου η Τρανταφλιά. Είχε όμως τον τρόπο της να τα κάνει «να παέν’ σιακάτ’». Εγώ εδέησε να περάσουν πολλά χρόνια, να μεγαλώσω, να σπουδάσω για να μάθω ότι η σύγχρονη επιστήμη έχει αποδείξει όντως πως με το γέλιο «παέν’ τα φαρμάκια σιακάτ’»! Ε, αυτή τη μεγάλη αλήθεια η θεία μου η Τρανταφλιά η οποία ήταν μια αγράμματη, απλή γυναίκα την ήξερε ή μάλλον την ένιωθε από τότε και έδιωχνε τα φαρμάκια της με τα γέλια της, που τα προκαλούσε σε κάθε ευκαιρία, καλώντας τις γειτόνισσές της να συμπράξουν! Είναι σήμερα τεκμηριωμένη η συμβολή του γέλιου τόσο στη θεραπεία όσο και στην πρόληψη σωματικών καθώς και ψυχικών νοσημάτων.

Να γελάμε λοιπόν όσο μπορούμε! Να επιδιώκουμε να βρίσκουμε αιτίες και αφορμές για να γελάμε. Να μην αφήνουμε, όσο είναι δυνατόν, τις δυσκολίες της ζωής και κυρίως τις κακές σκέψεις, τη μνησικακία, τη ζήλεια, το φθόνο και τη μιζέρια να μας τα στερήσουν.

Οι παρακάτω ιστορίες πιστεύω ότι έχουν τη δυνατότητα να μας κάνουν να γελάσουμε και να σπρώξουμε κάποια φαρμάκια μας «κατά σιακάτ’». Να τα εξαφανίσουμε!

 

 

Πηγή: «Παγχαλκιδικός Λόγος», Περιοδική έκδοση του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Ο Αριστοτέλης», § Τι τον έμαθε τον Κώτσιο ο δάσκαλος στο μάθημα των Θρησκευτικών, Τεύχος 31ο , Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2017.