Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Θηριωδίες στη Ρουάντα· συγκλονίζει η παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών (κατάλληλο για θεατές άνω των 16 ετών)

17 Ιουλίου 2017

Θηριωδίες στη Ρουάντα· συγκλονίζει η παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών (κατάλληλο για θεατές άνω των 16 ετών)

ΕΚΑΝΕ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΒΙΝΙΟΝ

Η νεαρή χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και περφόρμερ Ντοροτέ Μυνιανεζά παρουσιάζει στην Αθήνα μία από τις πιο πολυαναμενομενες παραστάσεις παγκοσμίως, με θέμα τις θηριωδίες στη Ρουάντα.

Γεννημένη η ίδια στη Ρουάντα και εγκατεστημένη στη Γαλλία, ήταν μόλις δώδεκα ετών όταν στην πατρίδα της ξέσπασε η γενοκτονία του 1994.

 

Αντλώντας από τη φρικιαστική εμπειρία του πολέμου, η Μυνιανεζά συνέλαβε και χορογράφησε μια παράσταση που αποτίνει φόρο τιμής στις γυναίκες που βίωσαν την κτηνωδία και των οποίων τα σώματα κακοποιήθηκαν, βιάστηκαν, εξευτελίστηκαν, σώματα-αντικείμενα, ανεπιθύμητα.

Όλες εκείνες τις γυναίκες «που ο βιασμός τους ισοδυναμούσε με όπλο μαζικής καταστροφής», όπως αναφέρει η καλλιτέχνιδα, και όλα εκείνα τα παιδιά που γεννήθηκαν ανεπιθύμητα.

Η παράσταση συνδυάζει χορό, ηχητικό υλικό με μαρτυρίες υπό τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού συνθέτη Alain Mahé, χορωδία δύο φωνών με την Holland Andrews και την ίδια τη Μυνιανεζά, και τα έργα τέχνης του φημισμένου καλλιτέχνηBruce Clark.

 

Η Μυνιανεζά οραματίζεται την παράσταση σαν μια κληρονομιά που παραδίδεται από τη μια γυναίκα στην άλλη, μια κληρονομιά που δεν πρέπει να λησμονηθεί.

 

Το έργο είναι μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή, που έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών αμέσως μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ της Αβινιόν.

 

Κατάλληλο για θεατές άνω των 16 ετών.
Σύλληψη και χορογραφία: Dorothée Munyaneza
Συμμετέχουν: Holland Andrews, Alain Mahé, Dorothée Munyaneza

 

Πειραιώς 260, Η, 18-19 Ιουλίου, 21:00

 

Πηγή: iefimerida.gr