Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Η Σύναξη των Αγίων της νήσου Χίου

4 Σεπτεμβρίου 2017

Η Σύναξη των Αγίων της νήσου Χίου

Η μνήμη της Συνάξεως των Αγίων της Χίου, στον ιστορικό Ιερό Ναό του αγ. Γεωργίου Φρουρίου,  εορτάστηκε πανηγυρικά την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου. Στον ιερό ναό συγκεντρώθηκαν όλα τα ιερά λείψανα των Χίων Αγίων, μεταξύ των οποίων και το επιτραχήλιο του τελευταίου της χορείας των αγιοκαταταγέντων Χίων Αγίων, αγ. Ανθίμου, καθώς την ίδια ημέρα τιμάται και η ανακομιδή των ιερών αυτού λειψάνων.

Πλήθος πιστών συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία μετά το πέρας της οποίας ακολούθησε λιτάνευση της ιερής εικόνας στους δρόμους του Κάστρου, με κατάληξη τη σκοτεινή φυλακή, όπου πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και εκφωνήθηκε σχετική ομιλία από τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, αφιερωμένη στον προκάτοχό του, Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα.

Στη Θεία Λειτουργία έψαλε ο Χορός Ψαλτών Χίου, ενώ με την ευκαιρία της παρουσίας τους στη Χίο, λόγω της διημερίδας για τον κωδικογράφο και μελοποιό Απόστολο Κώνστα τον Χίο, έψαλαν και οι προσκεκλημένοι Μουσικολόγοι, δημιουργώντας αισθήματα κατανύξεως και ανατάσεως στους παρευρισκομένους πιστούς.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους μουσικολόγους για τη συμβολή τους στη Διημερίδα και απένειμε τον Σταυρό του αγ. Ισιδώρου στον Ομότιμο Καθηγητή Γρηγόριο Στάθη.

Οι επισκέπτες της Πεμπτουσίας θα μπορέσουν σύντομα να παρακολουθήσουν Ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Χίου για τον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνα Φραγκιάδη και στιγμές από τη πανηγυρική Θ. Λειτουργία και τη Λιτανεία.