Πεμπτουσία

Κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Αδελφότητος Οφφικιάλων «Απόστολος Μάρκος»

12 Ιανουαρίου 2018

Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου επραγματοποιήθη στο ανακαινισμένο Αρχονταρίκι του Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην Αθήνα η καθιερωμένη κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής «Απόστολος Μάρκος».

Η εκδήλωση άρχισε με τα απολυτίκια των Αγίων Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου και ιδρυτού της Εκκλησία των Αλεξανδρέων και του Αγ. Βασιλείου του Μεγάλου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος των Οφφικιάλων, Ομ. Καθηγητής κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος ανέγνωσε τα πεπραγμένα της Αδελφότητος του έτους 2017 και εξέθεσε τον προγραμματισμό της δράσεως για το 2018. Ο Καθηγητής κ. Μηνάς Αλεξιάδης εξεφώνησε τον λόγον με θέμα: Κατά τρόπον Καβάφη. Δύο ποιήματα ξένων ποιητών για την Αλεξάνδρεια. Το καλλιτεχνικό μέρος εκάλυψε η χορωδία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων υπό την διεύθυνση του Μαέστρου κ. Γιάννη Λαζαρίδη, η οποία ενεθουσίασε τους παρευρισκομένους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β’ ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα, ενώ χορός Ιεροψαλτών απέδωσε τα κάλαντα και την φήμη του Μακαριωτάτου.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση προς τιμήν των Οφφικιάλων. Μεταξύ των παρευρεθέντων ήταν εκτός του Μητροπολίτου Γουινέας κ. Γεωργίου εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής κ. Αντώνιος Κουνάδης, ο Βουλευτής Επικρατείας Καθηγητής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, η Πρύτανις του Παντείου, Καθηγήτρια κ. Ισμήνη Κριάρη, η Αρχόντισσα Εκκλησιών και Ευεργέτις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κα Αικατερίνη Μπελεφάντη-Σοφιανού, ο Διευθυντής εκκλησιαστικών υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς κ. Δανασσής, και πολλοί Οφφικίαλοι του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.