Πεμπτουσία· Ορθοδοξία-Πολιτισμός-Επιστήμες

Διεθνής Ημερίδα από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών εις μνήμην Αντωνίου-Αιμιλίου Ταχιάου

12 Απριλίου 2018

Διεθνής Ημερίδα από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών εις μνήμην Αντωνίου-Αιμιλίου Ταχιάου

Ο επικήδειος λόγος που δημοσιεύεται εδώ αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Βασίλειο Πάππα, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον αείμνηστο Καθηγητή Ταχιάο, ο οποίος επί σειρά ετών διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ε.Μ.Σ.

Σήμερα, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών πενθεί για την μετάσταση στον κόσμο της αιωνιότητας του Εταίρου της Αντώνιου-Αιμιλίου Ταχιάου, ο οποίος προέβαλε το έργο και τους σκοπούς της Εταιρείας μας και την έκανε διάσημη με την δράση του και την διεθνή του αναγνώριση σε όλο τον κόσμο.

Ο Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος, ο οποίος επί σειρά ετών διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ε.Μ.Σ., υπήρξε ο πλέον πολυτιμημένος και παγκοσμίως καταξιωμένος Εταίρος μας που αγωνίσθηκε με την ερευνητική του δράση για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος της Σλαβολογίας στην Ελλάδα και ως ένας από τους καλύτερους γνώστες του σλαβικού κόσμου διεθνώς, ανέδειξε τις ιδιαιτερότητες της Ορθόδοξης Σλαβικής πολιτισμικής παραδόσεως και επεσήμανε τις επιδράσεις του βυζαντινού πολιτισμού και της Αγιορειτικής Παραδόσεως στην διαμόρφωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Σλάβων διαχρονικά. Πάντοτε μειλίχιος, προσιτός και ευγενής ήταν το υπόδειγμα του ακαδημαϊκού δασκάλου για όλους. Πληθώρα μελετών του ανασκεύασαν όλα τα κατευθυνόμενα από πολιτικές σκοπιμότητες «συμπεράσματα» των σλαβολόγων του ανατολικού μπλοκ, που βάναυσα λεηλατούσαν την ελληνικότητα και τον πολιτισμό της Μακεδονίας.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών πενθεί και τιμά τον εκλεκτό της εταίρο και εις ανάμνησιν της επιστημονικής και κοινωνικής του δράσεως θα αφιερώσει διεθνή ημερίδα το προσεχές φθινόπωρο προς τιμήν του.

Ας αναπαύσει ο Θεός την ψυχήν του.

Χριστός Ανέστη!

 

Ο Πρόεδρος

Δρ Βασίλειος Ν. Πάππας

Δικηγόρος – τ. Βουλευτής